Обществата са все по-прогресивни. Днес много хора приемат, че любовта

...
Обществата са все по-прогресивни. Днес много хора приемат, че любовта
Коментари Харесай

Разликата във възрастта при връзките: Продължава ли да е табу?

Обществата са все по-прогресивни. Днес доста хора одобряват, че любовта участва по доста способи.

Защо обаче хората към момента съдят двойките, които имат огромна разлика във възрастта?

Популярна диаграма от 2019 година не стопира да се появява в обществените медии – в нея са разказани връзките на артиста Леонардо ДиКаприо.

Потребител на Reddit забелязал тендеция – макар че артистът е на 44 по това време, той наподобява излиза единствено с дами, които са на 25 години или по-млади, като постоянно „ къса “ с партньорките си преди 26-ия им рожден ден.

Реакциите на диаграмата са смесени; някои от потребителите поздравяват ДиКаприо за способността му да притегля по-млади дами, до момента в който други подлагат на критика артиста и го поучават да си откри жена на възраст, близка до неговата. Диаграмата е на повече от три години, само че продължава да се появява от време на време, а коментиращи наблюдават актуалната връзка на ДиКаприо с Камила Мороне, която е на 24 години.

Реакциите във връзка с любовните връзки на артиста въплъщават противоречивите възгледи към връзките, в които има по-голяма разлика сред сътрудниците – за някои те са източник на удивление, а за други има нещо притеснително в това някой да има връзка с доста по-млад човек.

От Деми Мур и Аштън Къчър до Джордж и Амал Клуни, известните връзки постоянно са предизвиквали мнения. Въпреки че през 2014 година междинната разлика във възрастта на сътрудник в хетеросексуални връзки в Съединени американски щати е била релативно дребна (2.3 години), доста двойки имат доста по-голяма разлика във възрастта.

В западните страни в към 8% от връзките сред мъж и жена разликата във възрастта е 10 години или повече, като нараства до 25% във връзките сред мъже и 15% в тези сред дами. За някои разликата е даже още по-голяма – данни демонстрират, че към 1% от хетеросексуалните двойки в Съединени американски щати имат разлика във възрастта от 28 години или повече.

Нашите възгледи по връзки на връзките с огромна разлика във възрастта са образувани от хиляди години еволюционна логика на психиката и генерации на обществени и културни правила. В последните 100 години стопански промени и повишеното тъждество сред половете трансформираха това, което се считаше за „ естествена “ разлика във възрастта, а придвижванията за обществена правдивост ускориха силата на въздействието във връзките с огромна разлика във възрастта на сътрудниците.

Двойките с огромна разлика във възрастта постоянно биват съдени и въпреки някои специалисти да считат, че това може би следва да се промени, други настояват, че младите може да не утвърждават любовта с огромно разминаване във възрастта повече от когато и да било.

Еволюционен подтик

Тези, които намират навиците на ДиКаприо във връзка с неговите партньорки за неприятни, не са лишени от добра причина. Антипатията към връзките с огромна разлика във възрастта на сътрудниците е доста постоянно срещана и сходно на доста табута, произлиза от хиляди години еволюция, както и от по-скорошни обществени и културни знаци.

“В доста култури не е задоволително да се влюбите в някого, който е доста по-възрастен или по-млад от вас,” споделя пред BBC лекар Елена Турони, съветник логика на психиката и съосновател на The Chelsea Psychology Clinic в Лондон.

“От еволюционна позиция стремежът ни да имаме семейство може да окаже въздействие върху това с кого избираме да имаме връзка – както от биологична позиция, по този начин и в смисъл на това, че двамата родители би трябвало да са живи, с цел да отгледат детето.”

И при мъжете, и при дамите плодовитостта понижава след към 35-годишна възраст и макар че дамите губят способността си да зачеват доста по-бързо, има логичност в това, че сме еволюирали по този начин, че да ни притеглят хора на сходна на нашата възраст.

Въпреки че има релативно малко данни за възрастта в LGBTQ+ връзките, знаем, че разликата във възрастта при еднополови двойки е доста по-често срещана, което може би отразява какъв брой доста вероятността за биологично забременяване дружно влия върху метода, по който намираме сътрудник.

Не става въпрос единствено за полагането на наставнически грижи обаче. Събирането с някой на сходна възраст усилва вероятността тази връзка да е по-дълготрайна, сочат изследвания. Експерти считат, че това е по този начин, тъй като тези двойки минават през провокациите на живота едновременно и затова не престават да намират общ език.

“В първите 10 години от брака хората споделят, че изпитват по-високи равнища на брачна задоволеност, в случай че сътрудникът им е по-млад от тях,” споделя Грейс Лордан, асоцииран учител по поведенчески науки в London School of Economics, която сега учи връзките с огромна разлика във възрастта на сътрудниците и щастието.

“С времето обаче брачната задоволеност на двойките с огромна разлика във възрастта понижава повече, в съпоставяне тази при сътрудниците на сходна възраст. Вероятността двойките със сходна възраст да се разведат също по този начин е по-малка.”

Въпреки че тези фактори ни тласкат към сътрудници на същата възраст като нас, социално-икономическите условия от време на време могат да противодействат на еволюционните пориви. През 1900 година междинната възраст сред двойките е била към два пъти по-голяма, спрямо 2000 г.; в исторически проект хората (особено тези от междинната и по-горната класа) е по-вероятно да са сключвали брак с някой доста по-възрастен или по-млад от тях.

Причините за това са по едно и също време биологични и стопански. Ако 50-годишен мъж желае да има деца, не е в негов интерес да се събира с жена на сходна на неговата възраст, която е доста по-малко евентуално към момента да може да ражда. В патриархалното общество, където мъжете имат икономическата власт, изборът да се събират с доста по-млада жена е по-вероятно да е разполагаем за тях, написа profit.

През 19-и и при започване на 20-и век повече дами не са взели участие в работната мощ, по тази причина за тях е било разумно да се омъжват за някой, който към този момент е постигнал финансова сигурност. За мъжете е било разумно да се утвърждават стопански и да се тормозят за брак на по-късен стадий, когато поради повишената си обществена власт са могли да си намират по-млади съпруги, които им предоставяли най-хубава опция да имат деца.

Кого съдим и за какво?

С придобиването на по-голямо икономическо въздействие от страна на дамите обаче привлекателността на доста по-възрастния брачен партньор понижава, което прави връзките с огромна разлика във възрастта на сътрудниците не толкоз постоянно срещани и постоянно по-голямо табу.

В днешно време, макар че множеството общества възприемат все по-прогресивни възгледи по отношение на любовта, връзките и разнообразните способи, по които те могат да съществуват, двойките, при които единият сътрудник е доста по-възрастен от другия, към момента биват съдени.

Вместо да се приема, че хората са щастливи дружно, има наклонност към опасения по отношение на възможен дисбаланс във въздействието и да се гледа на връзката като на договорка, при която едната страна се стреми да увеличи обществения си статус или да усили благосъстоянието си. Дори има избрани думи, измислени за сътрудниците. По-възрастният мъж е именуван „ захарно татенце “, а по-младата жена „ златотърсачка “.

В последните години този речник беше уголемен с думи за връзки, в които дамата е „ кугър “ (пума), а мъжът „ момче-играчка “.

Жените, които избират да се срещат с по-млади мъже, наподобява биват съдени доста повече. Медийното въздействие, което получаваше брака на френския президент Еманюел Макрон с жена, която е 24 години по-възрастна от него, или медийното отразяване на връзката на 41-годишната Ким Кардашиян с 28-годишния Пийт Дейвидсън, са образци за това.

Има отзиви и че противоположният вид връзки, в които мъжът е доста по-възрастен, към този момент се гледат доста повече под лупа и това може би частично е обвързвано с придвижването #MeToo, което насочи вниманието към динамичността на въздействието във връзките.

Ща изчезне ли табуто към разликата във възрастта на сътрудниците?

В днешно време се приема от ден на ден, че всички връзки наподобяват друго, без значение дали става въпрос за половост, пол и даже броя на хората в една връзка.

Турони споделя, че с нормализирането на повече типове връзки, тя се надява хората да почитат избора на тези, които са по отношение на огромна разлика във възрастта на сътрудниците. “Живеем в епоха на по-голяма независимост и еластичност и би ми се желало да мисля, че с времето ще съдим доста по-малко по отношение на избора на другите хора, без значение дали става въпрос за разлика във възрастта или нещо друго.”

Въпреки това няма доказателства, че увлечението на обществото по връзките с огромна разлика във възрастта на сътрудниците понижава. Любовните афери на звездите, в които има огромна разлика във възрастта, към момента постоянно се отразяват от медиите, а младежите наподобява съдят повече и от възрастните, изключително когато мъжът е по-възрастен.

Предвид обстоятелството, че младите са в челото на обществените промени, тяхното отрицание може да значи, че табуто по отношение на този вид връзки може би е още по-дълбоко вкоренено.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР