Общата сума на одобрените от ЦИК медийни пакети за партиите,

...
Общата сума на одобрените от ЦИК медийни пакети за партиите,
Коментари Харесай

Медийните пакети за изборите - почти 1 милион лева |

Общата сума на утвърдените от ЦИК медийни пакети за партиите, обединенията и инициативните комитети, регистрирани за парламентарните избори на 4-и април, на 975 000 лева (с ДДС), демонстрират калкулации на Института за развиване на обществената среда, който за поредна година ще следи разходването на медийни пакети за участниците във вота.

От тези държавни средства могат да се възползват общо 26 субекта – 18 партии, 7 обединения и 1 предприемчив комитет.

За място в Народното събрание се борят 22 партии, 8 обединения и един предприемчив комитет.

За тези участници (партии и коалиции), които нямат право на държавна дотация и са записали претенденти във всички изборни региони, са планувани медийни пакети в размер на 40 000 лева (чл. 178 от Изборния кодекс).

На коалиция, в която вземат участие партии с право на държавна дотация, се дават средства за медийни пакети в размер, симетричен на каузи на партиите, участващи в обединението, които нямат право на държавна дотация. Така да вземем за пример за актуалните избори, защото в обединението „ ГЕРБ-СДС ” едната партия не получава дотация, са избрани средства за медийни пакети в размер на 20 000 лева В същата догадка попадат и „ ПАТРИОТИЧНА КОАЛИЦИЯ – ВОЛЯ-НФСБ ” – там 6 от общо 8-те партии не получават държавна дотация и затова обединението може да бъде подкрепена с 30 000 лева

Инициативните комитети, които са записали претенденти, получават държавни средства за медийни пакети в размер на 5 000 лева

Средствата за медийните пакети за сметка на държавния бюджет се употребяват за възнаграждение на другите платени форми на отразяване на предизборната акция посредством доставчиците на медийни услуги. Редът за даването и разходването на средствата за медийните пакети се дефинира от Централната изборна комисия в съгласие с министъра на финансите.

С решение № 2176-НС от 08.03.2021 година ЦИК уточни субектите, които имат право да употребяват медийни пакети и техния размер.

На предходните парламентарни избори през 2017 година от медийни пакети са се възползвали 7 партии, 8 обединения и 9 комитета.

Информация за услугите, към които се разпределят средствата от медийните пакети, досега може да се получи единствено отчасти, прецизират от Института за развиване на обществената среда.

Това става посредством стенограмите на ЦИК, в които най-често се показват участниците в акцията, общата стойност на договорите и медиите, с които са подписани. Проблемът е, че информацията, която получаваме от тези документи е непълна – да вземем за пример в част от случаите не се показва съответната медия, а по време на разискванията се загатва само компанията – притежател. Често не излиза наяве и за каква форма на медийно отразяване се утвърждават тези средства. Тук би трябвало да посочим, че медийните пакети са форма на държавна помощ, целяща да даде достъп до предизборно отразяване за тези участници в изборите, които нямат право на дотация. И в тази връзка е належащо информацията за методите, по които този запас се разходва, да бъде транспарантна и налична за публиката. С тази цел в края на месец февруари, 2021 година Институт за развиване на обществената среда създаде и показа предложение до ЦИК за основаване на обществен указател за медийни пакети в предизборната акция. От стенограмите на ЦИК излиза наяве, че Комисията преглежда това предложение, с цел да бъде направен указател съгласуван с нейното решение по отношение на реда за даване на пакетите.

От Института за развиване на обществената среда посочват, че екипът на организацията ще следи към кои снабдители на медийни услуги ще бъдат ориентирани средствата от пакетите по време на акцията и ще показа информация за това в следващи изявления.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР