Общата стачка на учителите в Румъния продължава и в понеделник.

...
Общата стачка на учителите в Румъния продължава и в понеделник.
Коментари Харесай

Румънското правителство с ново предложение към учителите

Общата стачка на учителите в Румъния продължава и в понеделник. Това стана ясно след нов кръг диалози сред държавното управление и синдикатите от образованието рано тази заран.

След срещата, която се организира в постройката на Министерския съвет на площад " Виктория " в Букурещ, синдикалистите оповестиха, че преподавателите няма да се върнат в клас и в час, до момента в който не бъде написана черно на бяло последната оферта на държавното управление. Тя беше направена през вчерашния ден вечерта и планува неотложно нарастване на заплатите в образованието с 25% и с 50% от началото на 2024 година - нещо, което е заложено в Закона за заплатите.

В офертата на кабинета влизат и ваучери на стойност 1500 леи (600 лева.) за учителите и такива за 500 леи (200 лева.) за непедагогическия личен състав, които ще бъда предоставяни всеки октомври до 2027 година

“Ще доведем до знанието на чиновниците в системата предложенията на държавното управление и техни представители ще се изкажат в понеделник в 10 ч. Логично е сътрудниците да получат плана на нормативен акт и според от наличието му до на следващия ден да ни дадат отговор, отговор, който ние оповестяваме. Дотогава стачката продължава ", съобщи Мариус Нистор - ръководител на Федерацията на синдикатите в образованието " Спиру Харет ".

На собствен ред министър председателят Николае Чука разяснява, че изпълнителната власт е направила това, което е дала обещание.

" В понеделник, след отговора на синдикалистите, ще проведем ново съвещание на държавното управление за утвърждение във връзка с заплатите и по този начин трудовият спор ще завърши. Не искахме да предлагаме популистки ограничения, които да доведат до осуетяване на системата “, сподели Чука.

В петък 12 000 души от просветителния бранш от всички краища на Румъния стачкуваха в Букурещ с искане за по-високи заплати и повече вложения в образованието. На фона на демонстрацията, която беше третата най-голяма от началото на общата стачка на 22 май, държавното управление предложи 45% нарастване на заплатите от 2024 година и 1500 леи помощ под формата на ваучери на година до 2027 година Офертата беше отхвърлена.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР