Общата отдаваема площ в българските търговски центрове е 779 500

...
Общата отдаваема площ в българските търговски центрове е 779 500
Коментари Харесай

Големият шопинг в Европа

Общата отдаваема повърхност в българските търговски центрове е 779 500 кв.м. към края на 2017 година

Още по тематиката
Сделките на 2017: годината на парцелите

Интересът на задграничните вложители последователно се завръща, главно за индустриални и IT компании
30 дек 2017
Седмични вести за ритейл

" Кока-Кола ХБК " уголемява индустриалния си център в Костинброд, Полската Maspex купува и минералната вода " Велинград ", Онлайн покупките са най-вече във вторник, Операторът на молове Unibail-Rodamco купува Westfield, " Техномаркет " се споразумя с наемодателя " Глориент инвестмънт БГ "
18 дек 2017
Инвестиционният пазар на парцели: Накъде след върха от 1 милиарда евро

След покупко-продажбите за молове с южноафрикански фондове 2018 година евентуално ще е на офисите, хотелите и издигнатите по размер на клиента планове. Инвеститори от Англия и Съединени американски щати към този момент оглеждат активи
17 ное 2017 Оживлението на европейската стопанска система и възходящата роля на електронната търговия в международен мащаб са единствено част от факторите за наситената от покупко-продажби с търговски парцели 2017 година. Не единствено в България пазарът на търговски площи претърпя самобитен пик през предходната година – в други елементи на континента бяха подписани още по-мащабни покупко-продажби. Вижте кои бяха горещите точки в сектора.

Грандиозни покупко-продажби в последните дни на годината

В първата седмица на декември 2017 година английският капиталовия колос Hammerson предложи договорка за придобиване на съперника Intu на цена от над 3.8 милиарда евро. Повече от половината акционери на Intu са дали своят вот за приемане на офертата и в случай че договорката бъде осъществена, новата група ще има парцели на обща стойност над 23 милиарда евро с портфолио в Обединеното кралство, Франция, Испания и Ирландия. Британското издание Telegraph оповестява, че е доста евентуално договорката да бъде тествана детайлно от локалния орган за защита на конкуренцията поради пазарната позиция, която се чака да заеме новосъздадената група. Плановете на Hammerson са при сполучлива договорка компанията да се освободи от активи за най-малко 2.25 милиарда евро, с цел да усъвършенства счетоводния си баланс и да си обезпечи ликвидност за реинвестиране в парцели с по-добра рентабилност.

Седмица по-късно Unibail-Rodamco, която е най-големият притежател на търговски центрове в Европа, разгласи в прессъобщение, че се слива с австралийския оператор на шопинг молове Westfield. Цената на договорката е 13.1 милиарда евро, като с задълженията възлиза на над 20 милиарда евро. Това е най-голямата оповестена имотна договорка в сектора от 2013 година насам. Ако завърши сполучливо, новата компания ще се трансформира международен водач в ръководството на търговски площи със 104 мола в Европа и Съединени американски щати, пазарна стойност от 61 милиарда евро и стратегически позиции на 27 от най-атрактивните пазари на търговски парцели в света. Почти 4/5 от обектите на новата група се намират в Европа, с най-вече търговски центрове във Франция като Les 4 Temps, Forum des Halles и Carrousel du Louvre. Групата участва и във Англия, Германия, Испания, Холандия, Австрия, страни от Централна Европа и някои скандинавски страни. Според показания проект на Unibail-Rodamco след 2021 година се планува и построяването на основен обект в Милано – една от европейските фешън столици.

Според специалисти, представени в седмичното издание EuroProperty, двете покупко-продажби са доста разнообразни една от друга в главните си цели – до момента в който Hammerson и Intu се припокриват повече от географска позиция и се стремят към по-силни връзки с наемателите си, при Unibail-Rodamco и Westfield се подчертава върху построяването на high-end портфолио в мощно посещавани шопинг местоположения. Най-големите покупко-продажби обаче се сплотяват от устрема към еластичност в един все по-глобален пазар, който през последната година стартира да усеща и напън поради електронната търговия.

Въпреки него обаче в бранша остават позитивно настроени – съгласно отчет на консултантската компания CBRE 81% от търговците в Европа са оптимисти, че електронната търговия няма да повлияе доста върху обичайния им бизнес през 2018 година Сключените покупко-продажби предходната година демонстрират, че водачите в ръководството на търговски площи са гъвкави и окуражени да притеглят потребителите във физическите обекти.

Големи вложения в ЦИЕ

Централна и Източна Европа също бяха във фокуса на инвеститорския интерес. В Полша се следи дейна агресия на мрежата от търговски центрове през последната година. Според данни на BNP Paribas Real Estate в края на третото тримесечие комерсиалните площи са се нараснали със 150 хиляди кв.м отдаваема повърхност и планувани още 200 хиляди кв.м да бъдат завършени през последното тримесечие на 2017 година Последната договорка за годината е на стойност 380 млн. евро за комерсиалния център Magnolia Park във Вроцлав, който е с повърхност 100 000 кв.м и е един от топ 10 моловете в страната. Базираният в Хамбург вложител Union има общо 7 търговски центъра в Полша, като Magnolia Park е най-големият.

Южноафриканският вложител NEPI, който стана прочут в България с придобиването на Paradise Mall и Serdika Center, в това време разшири Shopping City Galati в Румъния и получи позволения за градеж на мол в Нови Сад, Сърбия и Ramnicu Valcea Mall в южна Румъния. Трети мол в Румъния пък построява израелската AFI Europe, в чието българско портфолио влизат офис, жилищни и индустриални здания като Business Park Varna, Plovdiv Logistics Park и три жилищни комплекса Tulip в София.

2017: Годината на имотните покупко-продажби в България

Сделките на пазара на шопинг центровете претърпяха своя взрив в България, въпреки че отдаваемата повърхност остава без смяна в интервала ноември 2016 – октомври 2017 година като общо за страната е 779 500 кв.м. съгласно данни на MBL/CBRE. В България четирите най-големи софийски мола смениха притежателите си, както и няколко огромни обекта във Варна, Бургас и Стара Загора.

До март 2018 година се чака откриването на актуализирания мол Галерия в Пловдив, който към този момент ще носи името Plovdiv Plaza. Търговският център е ситуиран на три етажа с 34 500 кв. м отдаваема повърхност и преустроена западна част на постройката, състояща се от 12 000 кв.м. офис площи. През май е планувано завършването на комерсиалния център Delta Planet във Варна с отдаваема повърхност от 38 000 кв.м.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР