Обща жалба до Конституционния съд за промените в конституцията ще

...
Обща жалба до Конституционния съд за промените в конституцията ще
Коментари Харесай

Опозицията се жалва в КС за промените в Конституцията

Обща тъжба до Конституционния съд за измененията в конституцията ще внесат опозиционните партии в Народното събрание. Лидерът на партия " Възраждане " Костадин Костадинов съобщи, че няма да вземат участие в дебатите за конституционни промени: 

" Ние напуснахме залата и започваме да работим върху писането на тъжба, която ще бъде импортирана в Конституционния съд. Мисля, че това е най-логичното и най-нормално нещо, което можем да създадем, надявайки се, че въпреки всичко Конституционният съд в действителност е останал последната непокътната институция в страната, отвън всевъзможни непознати било вътрешни, било външни олигархични въздействия ".

Тошко Йорданов от " ИТН " съобщи, че опозицията не може да направи повече от това да бойкотира и да не взе участие в гласуването на конституционните промени: 

" Ако през днешния ден бяхме заключили залата от вътрешната страна с катинари, нагледно казано, тези измекяри щяха да се съберат вън, на двора и да си гласоподават каквото желаят. Имате удоволствието или проклятието да присъствате на един от най-позорните дни в българската история, когато се пипа Конституция в желанието да бъде овладяна властта за дълго време, даже когато са свалени от власт. Защото това, което ще пробутат, ще им даде опция да си избират лично служебно държавно управление. Наблюдавате алчна за власт сбирщина, която стои вътре и гласоподава каквото си желае. Това е истината ".

По време на депутатите от  " Възраждане " и " ИТН " напуснаха пленарната зала в символ на противоречие с предлаганите промени и упрекнаха ръководещите за вчерашните ексцесии в пленарна зала. 

Тошко Йорданов и съумя да получи две санкции - забележка и неодобрение - за едно изявление: 

" Най-жалкото болшинство в историята на българския парламент през днешния ден ще прави промени. Този Партиен дом беше запалван един път и в случай че продължавате по този начин, ще бъде изгорял до основи безусловно основателно. Ние няма да участваме в днешните в действителност тъпотии, които ще извършите, и приканвам всички естествени хора в тази зала да излязат от нея, тъй като това не е Партиен дом. Това е сборище на морално деградирали нещастници ". 

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова е на мнение, че парламент с 8% доверие няма право да прави конституционни промени. Тя разгласи, че Българска социалистическа партия ще взе участие в полемиката, само че ще гласоподава срещу всички оферти. Тя упрекна ПП-ДБ в замяна на волята за смяна и другите две опозиционни партии - за отхвърли им да вземат участие в дебата: 

" Коалиция " Българска социалистическа партия за България " ще взе участие в дебата по Конституцията и ще изрази изрично, с гласоподаване и с изявленията си, мнението " срещу " по всички оферти. С това наличие тук и с дейното ни присъединяване мисля, че още един път потвърждаваме, че сме единствената съпротива и опция на сглобката и на нейните дейности ".

Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов я репликира:  " Това, че вие сте тук в тази зала е хубаво. Това, че не можете да влезете в действителен диалог и ще ни замеряте със спекулативни епитети, е тъпо. Съжалявам, че не можете да си позволите явно една по-балансирана позиция ". 

Първата призната корекция до този миг, е че науката, образованието и културата са национална полезност. Тома Биков от ГЕРБ-СДС: 

" Това изречение ще ни дава опция на всеки, за който тази полезност в действителност е полезност, да повдига този въпрос на всеки бюджет ".

За разглеждане в зала не бяха позволени предложенията на " Възраждане ", че българският лев е националната валута, за гарантиране на заплащането в брой, и че родители могат да бъдат единствено лица от мъжки и женски пол. В момента депутатите преглеждат предлагането народните представители да имат право на двойно поданство.

Снимка: Агнес Методиева
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР