Обсерваторията LIGO (Laser Interferometric Gravitational Observatory) на Калифорнийския технологичен институт

...
Обсерваторията LIGO (Laser Interferometric Gravitational Observatory) на Калифорнийския технологичен институт
Коментари Харесай

Астрономи регистрираха второ сливане на черна дупка с неутронна звезда

Обсерваторията LIGO (Laser Interferometric Gravitational Observatory) на Калифорнийския софтуерен институт записва изригване на гравитационни талази, подбудено от обединение на черна дупка с неутронна звезда в съзведието Голяма мечка, на разстояние 1,4 милиарда светлинни години от Земята, съобщи ТАСС.

" Става въпрс за едвам второто записано от учени сходно събитие - съобщи физикът Кристофър Бери. - За страдание успяхме да го проследим само благодарение на два детектора на LIGO, до момента в който в това време обсерваторията VIRGO бе включена, само че но извършваше наблюдения. Трябва да проучваме в какво положение са били инструментите, с цел да разберем дали можем да използваме събраните от тях данни. "

Събитието получи краткотрайното наименование S190923y. То може да е едвам второто от този жанр в историята на науката. Първото обединение на черна дупка с неутронна звезда, за което няма подозрения от страна на учените, бе записано доскоро повече от месец в съзвездието Кит, на разстояние 770 милиона светлинни години от Земята.

Дотогава учените допускаха за съществуването на сходни катаклизми въз основа на събрани от гравитационни детектори данни, които обаче се оказаха лъжливи сигнали, подбудени от инцидентни процеси на Земята. " Новото събитие също има възможност да се окаже лъжливо ", означи Бери.

Поради тази причина ползващите обсерваторията LIGO учени чакат данни от европейските си сътрудници, които правят проучвания с италианската гравитационна обсерватория VIRGO. Ако резултатите от наблюденията им са задоволително прецизни, учените ще могат да схванат какво са записали американските детектори на гравитационни талази.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР