Обсъждат ограничаване на използването на пиротехнически средства на територията на

...
Обсъждат ограничаване на използването на пиротехнически средства на територията на
Коментари Харесай

Обмислят ограничаване на фойерверките на територията на София

Обсъждат ограничение на потреблението на пиротехнически средства на територията на Столична община. Това разгласи ръководителят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев на брифинг пред медии.

" Зад концепцията на сътрудниците от групата от ГЕРБ-СДС застанаха и от Българска социалистическа партия, и от " Демократична България " и от " Патриоти за София " да въведем ограничавания за потребление на пиротехнически средства, фойерверки, бомбички, пиратки и други сходни на територията на Столична община ", уточни той.

Георгиев се аргументира, че е имало голям брой сигнали и недоволства от поданици в другите квартали за неконтролируеми гърмежи в междублоковите пространства когато и да е на денонощието, което основава голям стрес.

" Това решение ще бъде разисквано след едномесечно обществено разискване, след което ще бъде признато през януари, с цел да бъдат наложени промени ", разкри той.

От Столичния общински съвет са сезирани с петиция от над 17 хиляди жители по отношение на нуждата от предприемане на ограничения в тази посока. Проведени са голям брой полемики и с разнообразни организации, да вземем за пример в региона на децата със специфични просветителни потребности, които са показали за какво е належащо да бъдат подхванати такива ограничавания.

Въвеждаме нов ред за потреблението на пиротехнически произведения. Няма да се не разрешават артикули от най-безопасната категория - вид бенгалски огън или огън за торта.

Регламенти обаче ще се вкарат за останалите категории - фойерверки, които създават десетки гърмежи, бомбички. В момента един човек може да купи по 10 такива.

С тези промени обаче няма да се не разрешават или анулират новогодишните празненства, което разрешава до 1 часа сутринта да има сходни прояви. С новата разпоредба това ще стане до 2 часа, само че тя ще бъде призната идната година, посочи Георгиев.

Занапред ще се забрани да се пускат фойерверки в междублоковите пространства. Не може да се гърмят покрай лечебни заведения, обществени домове и детски градини по обясними аргументи, съобщи още ръководителят на СОС.

Контролният орган, който ще контролира такава активност, ще бъде реализирано от Министерство на вътрешните работи и структурите на община.

Глобите за жители ще са от 500 до 2000 лв.. За фирмени събития санкциите ще са по-солени - от 3000 до 10 000 хиляди лв..

Сега следва публично разискване в границите на 30-дневен период. " Всякакви оферти са добре пристигнали ", подкани Георгиев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР