Обсъжданото в Народното събрание (НС) решение за предсрочен отказ от

...
Обсъжданото в Народното събрание (НС) решение за предсрочен отказ от
Коментари Харесай

Лукойл Нефтохим: Отказ от внос на руски нефт заплашва работата на рафинерията

Обсъжданото в Народното събрание (НС) решение за предварителен отвод от импорт на съветски петрол заплашва стабилността на работата на най-голямата рафинерия на Балканите „ Лукойл Нефтохим Бургас “ и основава опасности на пазара на горива в страната. Това се показва в позиция на компанията, изпратена до Българска телеграфна агенция. 

Решението на Европейската комисия за изключение от ембаргото за България до края на 2024 година регистрира обективните логистични ограничавания на пристанищата в страната да одобряват петрол от други страни и взе под внимание, че внезапната възбрана на доставките може да нанесе сериозен удар върху енергийната сигурност и стопанската система на България, се споделя в позицията.

Чрез дадената пролонгация от възбраната за импорт на съветски петрол, „ Лукойл Нефтохим Бургас “ предлага най-евтините горива в Европейския съюз, като отчислява крупни налози в бюджета на Република България, означават от компанията. 

В същото време компанията създаде проект за навреме поетапно прекосяване към различни източници на недопечен нефт. Предложенията ни  бяха показани в поставения от Министерството на енергетиката период, и съгласувани с всички държавни управления, които са били отпред на страната през този интервал, акцентират от „ Лукойл Нефтохим Бургас “. 

От компанията считат че проектът подсигурява подмяна на суровия нефт преди приключване на дерогацията, предоставена от ЕК; подсигурява достъп до качествени горива на допустима цена за българските жители, бизнес и бюджетни организации след промяна на суровината; подсигурява сигурност на работните места и приходите на работещите в рафинерията и ги пази от техногенни произшествия с екологични и други последици. Планът изцяло дава отговор на използваното българско и европейско законодателство. 

Разтревожени сме от дейностите на тези депутати, които саботират неговата реализация, пробвайки се да анулират решения на Европейския съюз, показват от „ Лукойл Нефтохим Бургас “. Те обръщат внимание, че предлаганият 30-дневен период за промяна на източника на суровина е недействителен за осъществяване. В такива условия не можем да подсигуряваме в цялостна степен естествената работа на предприятието, каквато има през последните 25 години. При тези условия, всички консуматори на горива ще се окажат губещи, считат от компанията. 

Депутатите одобриха на първо четене през днешния ден законопроект за изменение и допълнение на Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна. Българското държавно управление би трябвало да приключи потреблението на дерогацията на Европейски Съюз, която разрешава да внася съветски недопечен нефт до края на 2024 година, се показва в претекстовете на вносителите.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg