Обсъжданото ново райониране на страната ще ощети областите Благоевград, Перник

...
Обсъжданото ново райониране на страната ще ощети областите Благоевград, Перник
Коментари Харесай

Атанас Камбитов: Новото райониране ощетява Благоевград, Перник и Кюстендил

Обсъжданото ново райониране на страната ще ощети областите Благоевград, Перник и Кюстендил , които са в Югозападния регион дружно със столицата. Това е мнението на локалната администрация във връзка препоръчаните измененията в Закона за районното развиване, заяви БНР.

Според кмета на Благоевград Атанас Камбитов за трите области би трябвало да се търси по-оптимален вид. До момента индикаторите, по които се утвърждават и финансират районни планове, са в интерес на столицата и ощетяват другите области , безапелационен е Камбитов.

" Ние сме на позицията да има пет региона . Тази обстановка сега - когато София е в региона - нас ни ощетява, това е изрично, тъй като трансформира индикаторите и те не са действителни ", сподели Камбитов .

Той съобщи, че ще провежда среща с кметовете от област Благоевград, от Кюстендил и Перник, които също са наранени. Очакването му е тримата дружно да пазят позицията.

Предложението на районното министерство за окрупняването на досегашните шест региона в четири - Дунавски, Черноморски, Югозападен и Тракийско-Родопски е направено след разбор на настоящата досега национална политика за районно и пространствено развиване .

Един от причините за усъвършенстването е тревожното закъснение на българските региони по основни социално-икономически индикатори спрямо другите страни от Европейски Съюз. Най-непреодолимият индикатор обаче е демографският и това може да докара до неспособност да се изразходват оптимално контрактуваните за страната ни след 2020 година средства от Европейски структурни и инвестиционни фондове.

Очаква се в сряда да бъде извършена полемика за новото райониране, проведена от Министерството на районното развиване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР