Обсъждането на промените в Закона за здравето, с които се

...
Обсъждането на промените в Закона за здравето, с които се
Коментари Харесай

Депутатите приеха пост COVID промени, Възраждане се упражни на тема здравен фашизъм

Обсъждането на измененията в Закона за здравето, с които се дават благоприятни условия при зараза здравният министър или шефовете на РЗИ да постановат избрани ограничаващи ограничения, се проточи няколко часа под предизвестения анти-COVID възторг на " Възраждане ".

Предложението на депутата от Демократична България доктор Александър Симидчиев, признато на второ четене в здравната комисия в закона да се включи дейности, съгласно народен проект за ръководство на зараза и пандемия, се оказа огромният проблем за депутатите от най-малобройната парламентарна група.

Така законопроектът, в който по думите на проф. Георги Михайлов от Българска социалистическа партия, няма нищо изключително, беше разказан от тях с трагични краски като налагащ здравен фашизъм.

Елена Гунчева заподозря, че във въпросния проект, който се планува да бъде обновен и който би трябвало да съдържа ясните правила по какъв начин се работи по принцип в такава обстановка, ще има скрито вкарана наложителна имунизация.

За водача на " Възраждане " Костадин Костадинов Законът за здравето, който урежда кардинални положения, се оказа " един частен закон ", който се придвижвал като опция за по-нататъшни " специфични интервенции в българското общество ".

" 1300 години сме оживели и без такива пандемии, в случай че прекалено много не се погрижат за нас ", разгласи Николай Дренчев от същата партия. Според него у лекарите непрекъснато имало предпочитание да сме в пандемия, с цел да рестриктират живота ни.

" Когато се съблюдават разпоредбите, има сигурност за всички ", аргументира се в резюме доктор Симидчиев.

Гласуваните промени плануват здравните управляващи да могат да вкарват противоепидемични ограничения на локално или национално равнище, само че няма да могат да лимитират потенциала за работа на заведения или да затварят обитаеми места.

Не беше признато предложение на Хасан Адемов от Движение за права и свободи да бъдат закрепени три месеца, в които ще продължат да се заплащат бонусите (чиито период изтече на 31 март) за работа в епидемиологична конюнктура. Това са надлежно - 600 лева за доктор, 360 за експерт по здравни грижи и 120 за санитар. Председателят на здравната комисия Антон Тонев изясни, че се върви към смяна на политиката на приходите в опазването на здравето като се базира на подписания групов трудов контракт, с който би трябвало да има трайно нарастване на парите за работещите в опазването на здравето.

Тук Адемов репликира, че това се отнася единствено за синдикални членове, а надали всички медици са такива. И изиска да разбере по какъв начин някоя дребна общинска болница ще откри пари, с цел да обезпечи това нарастване на възнагражденията. Затова съгласно Адемов било добре да има три месеца, в които да продължат досегашните заплащания, с цел да имат време ръководещите да се схванат по какъв начин ще работят тъкмо.

" Възраждане " гласоподава срещу измененията в закона, от Движение за права и свободи и ГЕРБ се въздържаха.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР