Обсъждането на доклад, посветен на положението в Унгария и на

...
Обсъждането на доклад, посветен на положението в Унгария и на
Коментари Харесай

Орбан към евродепутатите: Докладът ви е обида за Унгария!

Обсъждането на отчет, отдаден на ситуацията в Унгария и на въпроса дали да бъде задействана наказателна процедура против страната поради неспазването на демократичните права и свободи, нажежи ситуацията в заседателната зала на Европейския парламент в Страсбург. Напрежението набъбна изключително след остра тирада на унгарския министър председател Виктор Орбан.

" Знам, че към този момент сте взели решение, само че вие осъждате не едно държавно управление, а цяла Унгария - християнска страна, която е проливала кръв, когато е належащо, която се разпалва против Съюз на съветските социалистически републики и която, когато трябваше, отвори границите си за Източна Германия. Съдят Унгария тези, които не са поемали риск в името на свободата. Докладът ви е засегнатост за Унгария и плесница за европейския народ, тъй като всяка страна има право сама да взема решение по какъв начин да се живее в нея. А също - тъй като ние защитихме и страната си, само че и Европа. Това е първият случай, в който Европа санкционира пазителка на границите й ", изригна Орбан.

Преди това докладчикът Юдит Сарджентини (Зелени) прикани Екологичен потенциал да поддържа предприемането на процедурата по член 7 от контракта за Европейски Съюз против Будапеща - отнемане от право на глас в Съвета. Унгарското държавно управление размени самостоятелните съдии, заглуши свободата на словото, ограничи опциите на образованието да развива сериозно мислене, преследва малцинствата и мигрантите, уточни Сарджентини, представена от Българска телеграфна агенция.
Докладът откроява ясна опасност за полезностите на Европейски Съюз, добави тя. Длъжни сме още през днешния ден да предприемем дейности, няколко комисии на Екологичен потенциал потвърдиха потребността да се задейства неотложно процедурата по член 7, посочи докладчикът.

Зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс уточни, че отчетът поражда дълбоки опасения. Европейска комисия споделя тези опасения, ОЛАФ води следствие за злоупотреби с европейски средства в Унгария, означи той. По неговите думи Европейска комисия не би се поколебала да предприеме последващи стъпки при нужда. Ще бъдем безмилостни, предизвести Тимерманс.

Няма да се поддадем на изнудване, съобщи в отговор Орбан. " За пръв път в историята на Европейски Съюз желаете да изключите страна от взимането на решения и да я отдалечите от мястото, към което принадлежи. Докладът е плесница в лицето на Европейски Съюз. Всеки народ, всяка страна, има право да взема решение живота си. Защитихме Унгария и Европа с решението ни да пресечем противозаконната миграция. С цялото ми почитание, би трябвало уверено да отхвърля изнудването за миграцията! ",  отсече той.

В последвалите изявления на политически групи Орбан получи поддръжка от представител на Полша, също подведена под член 7, както и от антиевропейските сили.

Манфред Вебер от ЕНП, към чието политическо семейство се числи Орбан, изрази недоумение за какво Централноевропейският университет в Будапеща да не може да работи повече и уточни, че това е срещу европейските свободи. Мнозинството ръководи, само че добре работещата страна има потребност и от добре развито гражданско общество и неправителствени организации. Ако отхвърляме исляма, вършим услуга на джихадистите, които желаят опълчване на верска основа. Ще решим довечера по какъв начин да гласуваме на следващия ден, може да се наложи задействането на член 7, уточни Вебер.

Удо Булман (социалисти и демократи) изрази почитание към унгарците, само че и паника, че правата им непрекъснато биват нарушавани. По неговите думи в Унгария работи " най-корумпираното държавно управление в Европейски Съюз ". Той даде образец, че над 30 % от публичните поръчки в страната минават с един-единствен участник.

Ришард Легутко (Европейски консерватори и реформатори, Полша) предложи демокрацията да бъде анулирана, откакто държавното управление на Орбан не се нрави, и да бъде назначена външна власт. По неговите думи отчетът за Унгария не регистрира отговорите на управляващите. Ги Верхофстат (АЛДЕ) дефинира като неуместна истина, че през днешния ден не би било допустимо Унгария да се причисли към Европейски Съюз.

Филип Ламбер (Зелени) поддържа това мнение. Унгария непринудено се причисли към Европейски Съюз, танкове на Европейски Съюз в никакъв случай не са били по улиците на Будапеща, непоносимо е сравнението с нашествието (на руски войски от 1956 година - бел. кор.), разяснява той.

Мари-Кристин Вержиа (Северна европейска левица) означи, че отчетът на Екологичен потенциал се основава на данни от Съвета на Европа и от институции на Европейски Съюз. Тя означи, че държавното управление в Будапеща нарушава правила, които се е съгласило да следва.

Найджъл Фараж (Европа на свободата и директната демокрация) пък предложения Орбан в " Клуб Брекзит ", където щяло да му хареса. Поне един европейски началник пази народа и културата си, разяснява Фараж. Той дефинира дебата в Екологичен потенциал като арбитражен съд. Неизбраният от никого зам.-председател на Европейска комисия се явява прокурор, който сипе обвинявания, а генералният секретар на комисията Мартин Зелмайер бе назначен в нарушаване на всички правила, означи още Фараж. Той поддържа Орбан, че е спрял " Джордж Сорос, вложил 15 милиарда $ в смяната на властта " в страни по света.
Никола Бе (Европа на народите и свободата) съобщи, че отчетът е по-скоро обвинителен акт. Неизбраните постановат демокрацията, както я схващат - да вземем за пример с миграционни квоти. Орбан е същински бранител на нашата цивилизация, разяснява Бе.

Утре Екологичен потенциал ще гласоподава предлагането в отчета против Унгария да бъде задействана процедурата по член 7 от контракта за Европейски Съюз. Ако болшинството евродепутати поддържат това предложение и с гласовете на четири пети от министрите в Съвета на Европейски Съюз може да се откри, че в Унгария върховенството на правото е под непрекъсната опасност. Тогава Съветът може да издаде свои рекомендации. Европейска комисия или една трета от страните в Европейски Съюз може да предложат на Европейския съвет с единогласие да регистрира тази опасност. Тогава с квалифицирано болшинство (55 на 100 от страните в Европейски Съюз, представляващи 65 на 100 от популацията в Общността) може да бъде отнето правото на глас на Будапеща, само че в същото време Унгария ще бъде длъжна да съблюдава правото на Европейски Съюз (в чието разискване и приемане не участва). Премахването на тези ограничавания също се прави с квалифицирано мнозинство
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР