Обсъждаме възможността на българската независима електроенергийна борса да бъде създадена

...
Обсъждаме възможността на българската независима електроенергийна борса да бъде създадена
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Обсъждаме нова платформа на електроенергийната борса

Обсъждаме опцията на българската самостоятелна електроенергийна борса да бъде основана още една платформа, която да даде опция на нея да търгуват огромните индустриални потребители. Те, несъмнено, би трябвало да дават отговор на избрани критерии, с цел да могат да си купуват своята електрическа сила от там. Това разгласи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, съобщи кореспондент на БГНЕС.
Министър Петкова взе участие в съвещанието на парламентарната Комисия по енергетика, на което тя, дружно с депутати, управлението на КЕВР, представители на бизнеса и производители на електрическа сила дискутираха положението на свободния пазар на електричество у нас, както и вероятните законодателни решения.
„ Аз считам, че е добре да създадем опит в тази посока “, акцентира министър Петкова и изясни, че сходни платформи действат в други европейски страни, измежду които Франция и даже прилежаща Румъния. В тази връзка енергийният министър акцентира, че е провела и диалог с представители на Европейската комисия, на който е обърнато и внимание на сериозното терзание за цената на електрическата сила, записана на 3 юли на платформа „ ден напред “. „ Първият и най-съществен мотив е, че страната ни не е част от нито едно пазарно обединени в района. Българските консуматори и българската промишленост на процедура нямат достъп до районните пазари. Да се сътвори такава платформа, на която да могат да търгуват огромните индустриални потребители, ще компенсира до известната степен тази липса на пазарно обединени “, счита министър Петкова.
Тя бе безапелационна, че няма нито един мегават час електрическа сила, продаден отвън българската самостоятелна електроенергийна борса.
През последните седмици огромните потребители на ток, които купуват през борсата, неведнъж се оплакаха от високи цени на борсата, като за един ден даже бе регистриран 203% скок на цената, или 196 лева за мегават час. За съпоставяне в Европа, в същия ден, на тържищата беше регистрирана цена в границите на 70 лева Подобни шокови стойности имаше в края на октомври и при започване на годината.
Индустриалците упрекнаха борсата в операции, лобизъм и желаеха оставката на шефа на НЕК Петър Илиев. Някои от огромните потребители обявиха, че са принудени да свият производството и да спрат мощности, в случай че се резервира високата цена на тока в сегмента „ Ден напред “.
В съвещанието на комисията присъединяване взе и шефът на НЕК Петър Илиев. В изявлението си той акцентира, че има деформиране на борсовата търговия поради неналичието на задоволително правила, а това разрешава износът на на ниска цена ток, до момента в който в страната остава скъпият. Според него токът за бизнеса се оскъпява изкуствено с 20 лева за мегават час поради две държавни такси.
От своя страда ръководителят на КЕВР Иван Иванов разяснява, че до самостоятелния регулатор до този миг има подадени общо 18 сигнала за възможни нарушавания. Експертите на комисията към този момент са изготвили два отчета, само че те носят гриф „ Поверително “ и не могат да обществено оповестени. „ До доказване на операция на пазара на електрическа сила, Комисията не може да изнася никакви данни, тъй като рискува две неща. Първо – тя да опетни личното си име, като упрекна несправедливо компании в дейности, които не може да потвърди. От друга страна рискува да бъде глобена за оронване на името на такива сдружения “, означи Иван Иванов. Той увери, че в случай че КЕВР потвърди операция на борсата, ще се произнесе по справедлив и неутрален метод.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР