Обсъждаме в най-скоро време медиците да са или задължително със

...
Обсъждаме в най-скоро време медиците да са или задължително със
Коментари Харесай

Зам.- министър Златанов: Обсъжда се задължителна ваксинация или тест за медиците

Обсъждаме в най-скоро време медиците да са или наложително със " зелен документ " за имунизация против ковид, или да си вършат тест за достъп до работното им място. Това сподели в " Тази заран " по доктор Александър Златанов зам.-министър на опазването на здравето.

" Досега не се постановяваха ограничения на национално равнище, тъй като областите вървяха друго като разпространяване на инфекцията от ковид. След съвещание на експертен съвет се чака през днешния ден да стане ясно какви ще бъдат новите ограничения против COVID-19 в страната. Бяхме дали опция шефовете на РЗИ да проучват обстановката и да вкарват ограничения. Страната обаче като цяло към този момент навлиза в " алената зона ". В рамките на тази седмица ще излезе национална заповед, която ще очертае ограниченията ", съобщи той.

По думите му евентуално ще се вкара " зелен документ " на местата, които се посещават и са сериозни все още. " Изпратили сме писма до Министерството на туризма и до Министерството на образованието, водим диалози и с браншовете - с ресторантьори и туроператори, тъй че ограниченията да бъдат въведени в подобаващия миг и тъй че да бъдат изпълнявани. Другата посока е да въведем документа и в обществените и лечебните заведения. Говорили сме и със спортните федерации и " зелени документи " могат да бъдат въведени за публиката на всички надпревари ", изясни зам.-министърът.

" В зоните за развлечения и отмора също ще се вкарат " зелените документи " - хотели, заведения за хранене и други заведения - както за посетителите, по този начин и за личния състав ", посочи доктор Александър Златанов.

" Зеленият документ " се получава, когато човек е имунизиран, когато и преболедувал, когато има негативен PCR тест или антигенен. Резултатът от антигенния тест важи 48 часа от оповестяването му. PCR пробата е годен 72 часа ", посочи той.

Изключително значимо е да прекъснем разпространяването на вируса, да отстраняваме векторите на разпространяване, съобщи доктор Александър Златанов. " В София и страната сега няма дефицит на свободни Коронавирус кревати - както за неусложнени, по този начин и за интензивни случаи ", съобщи зам.-министърът на опазването на здравето.

" Ако лечебните заведения стартират да изчерпват потенциала си, подхващаме преструктуриране на лечебните заведения и разкриване на още Коронавирус кревати ", увери той. " Опитваме се да балансираме сред това да се оказва нужната болнична помощ на Коронавирус пациентите, само че в това време да работят и другите звена ", сподели доктор Александър Златанов.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР