Обсъжда се въвеждането на таван от 200 евро/мВтч за цената

...
Обсъжда се въвеждането на таван от 200 евро/мВтч за цената
Коментари Харесай

Енергийният план на ЕК: таван на цените, отнемане на печалби и раздаване на помощи

Обсъжда се въвеждането на таван от 200 евро/мВтч за цената на електрическата енергия Ще има и ограничение на облагите на избрани предприятия, най-много ВЕИ и АЕЦ Възможно е и краткотрайно покриване на разноските за CO2 излъчвания за енергийните сдружения
Стремително растящите сметки за газ и електрическа енергия рискуват да доведат до стопански и политически безпорядък в целия Европейски Съюз, което усилва натиска върху Европейската комисия и държавните управления за деяние. Цените на газа и електрическата енергия доближиха рекордни равнища, а прогнозите са инфлацията да остане висока най-малко до 2025 година, въпреки и под сегашните върхове. Това се дължи на комплекс от фактори, в основата на който стоят нарушените доставки на газ от Русия, пониженото произвеждане на електрическа енергия в Европа поради проблемите с френските нуклеарни реактори и по-малко работа на ВЕЦ-овете (включително в България, с 26%, поради сушата и пестенето на водата за идващите зимни месеци).

" Изправени сме пред астрономически цени на електрическата енергия за семействата и предприятията и пред голяма неустойчивост на пазара. Ето за какво ще предложим набор от незабавни ограничения, които ще защитят уязвимите консуматори и предприятия и ще им оказват помощ да се приспособяват ", сподели в сряда ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен в изказване за енергетиката.

Мерките ще се разискват на 9 септември на. " Капитал " разполага с работния документ на комисията, в който се проучват разнообразни мерки- таван на цените на газа, оптималната цена на електричеството, създадено от различни на газа горива за отбягване на несъразмерни облаги, както и използване на работещите ограниченията от Иберийския полуостров и Гърция в целия Европейски Съюз, дотации за обезвреждане на ценовия резултат на системата за търговия с въглеродни излъчвания, наложителни интервенции в цените на дребно и други
Реклама
" Това, което се промени, е, че международните енергийни доставки са нищожни. (...) Ще предложим наложителна цел за понижаване на потреблението на електрическа енергия в пиковите часове.(...) Второ, ще предложим таван на приходите на сдруженията с ниски разноски, произвеждащи електрическа енергия. Същото би трябвало да се отнася и за непредвидени облаги на сдруженията, работещи с изкопаеми горива. Още, предприятията за енергийни услуги би трябвало да бъдат подкрепяни, с цел да се оправят с неустойчивостта на пазарите.(...) И най-после, ще предложим горна граница на цената за съветския газ. ", сподели още фон дер Лайен.

Експерти обаче показват терзания, че посочените разновидности не биха били подобаващи или най-малкото са противоречиви, защото могат да доведат до увеличение на търсенето на електрическа енергия и газ и назад на задачите - биха довели до риск за сигурността на електроснабдяване в Европейски Съюз. Също по този начин налагането на таван на цените и спомагателни налози без разграничаване на енергийно ефикасните технологии и зелените вложения би затруднило дълготрайните цели за зеления преход. Предложението на комисията За да понижи въздействието на цените на газа върху цените на електрическата енергия, Европейска комисия предлага композиция от средносрочни и дълготрайни ограничения. Сред тях са:

краткотрайно ограничение на цената на газа, употребен за произвеждане на електрическа енергия безспорен предел за борсовите цени на тока слагане на таван на цената на газа, внасян от Русия краткотрайно изключване на производството на електрическа енергия от газ от цената на пазара на електрическа енергия цялостно прекъсване на общия енергиен пазар незабавна кредитна поддръжка в цяла Европа за участници на пазара, изправени пред условие за доста висок марж ограничение на маржовете или автоматизирано контролиране на тавана на цените краткотрайно обезвреждане на разноските за въглеродни квоти.

Важно е да се каже, че някои от тези ограничения са взаимноизключващи се и са посочени единствено като варианти, които ще бъдат дискутирани на 9 септември. Крайното решение може да бъде в допълнение модифицирано, още повече тъй като ще би трябвало да бъде утвърдено и от Европейския парламент, където се чака да бъде импортирано най-рано на 14 септември.
Реклама
От документа обаче излиза наяве, че Брюксел ще работи върху предел от 200 евро за мегаватчас на цената на електрическата енергия (сега приблизително е към 400 евро/мВтч), генерирана от мощности, които не употребяват газ, като част от напъните за потушаване на енергийната рецесия в Европейски Съюз.

Част от проекта са и спомагателни ограничения за поощряване на индустриалните консуматори да понижат потреблението на пикова мощ. Това може да стане посредством контракти, които разрешават на разпределителите на електрическа енергия да понижат доставките в подмяна на отплата или по-ниски бъдещи сметки. Документът на комисията предизвестява, че употребяваните тласъци би трябвало да бъдат " рентабилни ".

Чешкото председателство също по този начин е готово да предложи оценка за това по какъв начин Европейски Съюз би могъл да реформира своя пазар на въглеродни излъчвания (централноевропейските държавни управления желаят Европейски Съюз да освободи спомагателни квоти за излъчвания на парникови газове, в случай че цената се увеличи над избран предел, само че Европейска комисия е против). Впрочем на 7 септември цената на CO2 квотите стигна най-ниското си равнище от началото на войната - 70 евро/тон, което обаче може да е подбудено от упованията за криза и по-ниско произвеждане. Оценките са, че покриването на разноските за квоти ще коства най-малко 96 милиарда евро и би трябвало да се покрие от приходите на самите страни членки от продажбата на квоти. Рискът от това обаче е да се насърчи потреблението на въглища, което опонира на зелените цели на съюза.

Документът на Европейска комисия предлага още наложителна цел за понижаване на потреблението на електрическа енергия с 5% по време на пиковите часове на ценообразуване - от 8 до 20 часа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР