Обсъжда се 50 литра гориво месечно да е на по-ниска

...
Обсъжда се 50 литра гориво месечно да е на по-ниска
Коментари Харесай

Данаилов: Обсъждаме 50 литра гориво месечно да е на по-ниска цена

Обсъжда се 50 литра гориво месечно да е на по-ниска цена . Предвижда се отстъпка от 25 стотинки на литър за бензин и дизел . Това съобщи зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов в студиото на „ Здравей, България” на.

Това ще важи за физически лица , т.е. такива, които няма да вземат фактура. Отстъпката ще се получава непосредствено сега на зареждане”, сподели още той.

50 литра са задоволително количество, което ще ви стигне за много дълъг интервал. Към момента не се разискват други ограничения”, добави Данаилов.

По думите му схемата е сходна на обезщетенията и помощите, които се получават за електрическа енергия. „ Надяваме се още в границите на този месец да почистим всички елементи с търговците и това да започва от идващия месец”, означи зам.-министърът на енергетиката.

Относно отпадането на акциза за електрическата енергия, метана и природния газ, той разяснява: „ Когато става въпрос за смяна в данъчното законодателство, би трябвало да се мине през осведомителен и позволителен режим с Европейска комисия. Това може да стане в границите на няколко месеца. Документите за подаване на този тип съобщение са готови. Оптимистично е това да стане до към три месеца”, уточни той.

Данаилов разяснява и новината, че министър-председателят Кирил Петков е договорил с вицепрезидента на Съединени американски щати Камала Харис доставки на полутечен газ към България на цени, под тези на „ Газпром ". „ Работа по концепцията за доставки на полутечен природен газ от Съединени американски щати стартира още от февруари. Това е завършване на извършените диалози през този период”, означи той.

Според него съответната цена зависи от доста условности, в това число по какъв начин ще се прави доставката. „ В момента не разполагам с конкретика. Напълно е допустимо тя да е по-ниска от тази на „ Газпром”, тъй като тя е много висока”, разяснява Данаилов. И добави: „ Цената на тръбния газ, когато се доставя на повече от 4000 км, сигурно става задоволително висока и може да бъде и по-висока от тази на втечнения естествен газ”.

Запитан дали става въпрос за регулярни или краткотрайни доставки, той отговори: „ По-скоро става въпрос за регулярни. Такава е и общата договореност сред Джо Байдън и Урсула фон дер Лайен за започване на регулярни доставки на полутечен природен газ от САЩ”.

„ Уверени сме въпреки всичко и разчитаме, че връзката сред България и Гърция ще стане в период и ще получаваме едно огромно количество от потребностите, които ние имаме, по тази връзка”, уточни зам.-министърът на енергетиката.

„ Важно е да се знае, че би трябвало да вървим към понижаване на потреблението на природен газ и към нови технологии . Вместо да предъвкваме това България да стане газов хъб на Балканите, можем да станем водороден хъб, тъй като имаме всички условности това да се случи – имаме сила от възобновими източници и задоволително вода. Това е бъдещето”, безапелационен бе той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР