“Обсъдихме напредъка на България през последните месеци по осъществяване на

...
“Обсъдихме напредъка на България през последните месеци по осъществяване на
Коментари Харесай

Денков след среща с еврокомисар Рейндерс: Изключително важно е темпото на реформите в съдебната система да не се забавя

“Обсъдихме напредъка на България през последните месеци по реализиране на промените в правораздаването, измененията в Конституцията, измененията, свързани със антикорупционната комисия, както и правата и контрола върху основния прокурор. Дискусията беше доста градивна заради това, че на практика сме на едни и същи позиции “.

Това съобщи министър-председателят акад. Николай Денков на брифинг с европейския комисар по правораздаване Дидие Рейндерс, който се организира след среща посред им в Министерския съвет.

Акад. Денков показа, че е било разисквано и какви промени предстоят и по какъв начин измененията в Конституцията и в законите би трябвало да бъдат въведени в действителния живот, без да бъдат повтаряни остарели неточности. Акад. Денков подчертава върху Специализирания съд, който не извърши упованията, които бяха заложени в неговото основаване и трябваше да бъде закрит.

Премиерът уточни, че извънредно значимо темпото на промените в правосъдната система да не се забавя. Акад. Денков разясни, че през идващите седмици и месеци следва да бъдат определени съставите както на Антикорупционната комисия, по този начин и на правосъдния и прокурорския препоръки. Според него те би трябвало да бъдат запълнени с хора, които имат нужните експертни, морални качества и съответния темперамент, с цел да могат да трансформират системата в посока, в която чака обществото - правосъдната система да бъде самостоятелна.

Министър-председателят добави, че страната ни разчита в битката с корупцията на Европейската комисия и на другите интернационалните партньорски институции като Венецианската комисия и Базелски институт.

Европейският комисар Рейндерс съобщи, че срещата му с премиера акад. Денков е била доста ползотворна. Той изрази своето удовлетворение, че в България към този момент има институции, които да водят следствия, свързани с корупцията.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР