Обсада на търговски център Уестгейт в Кения: Как се излекува оцелял

...
Принуден да ходи с патерици, след като беше прострелян пет
Коментари Харесай

Принуден да ходи с патерици, след като беше прострелян пет пъти по време на нападение от войнстващи ислямисти срещу кенийски търговски център точно преди десетилетие Шамим Алу си е поставила за цел да се изкачи до базовия лагер на връх Еверест.

"Стигането до Еверест е много голямо за мен, наистина голямо", казва 61-годишният мъж пред BBC.

"Ще отнеса моето просто послание за мир и надежда, смелост и прошка, като стигна до Еверест."

На 21 септември 2013 г. г-жа Алу оцеля при едно от най-смъртоносните джихадистки атаки в историята на Кения.

Маскирани и тежко въоръжени екстремисти от свързаната с Ал Кайда групировка Ал Шабаб нахлуха в луксозния мол Westgate в столицата Найроби и го окупираха за четири дни , при нападение, оставило 67 убити и повече от 200 ранени.

По това време г-жа Алу работеше като водеща в местна радиостанция, която хостваше детско готварско състезание на покрива на търговския център. Около обяд чуха изстрели.

"Имаше едно малко момче. Изглеждаше просто ужасено, защото бретонът се приближаваше все по-близо и по-близо. Хванах го за ръката и аз казах: „Остани с мен“, спомня си тя, добавяйки, че следващото нещо, което разбра, е била ударена.

„Сложих ръката си гърба ми и забелязах, че е мокър. И докато гледах, забелязах, че имам голяма голяма дупка и в горната част на ръката си. И си помислих: „О, Боже, прострелян съм“.< /p>

Г-жа Алу имаше един куршум, заседнал в глезена, два в ръката и два преминаха през гърба й към дебелото черво.

"Все още помня температурата и миризмата толкова ясно. Беше тръпчиво, знаете ли. Беше като метал и миризмата на кръв. Няма нищо, което да ви подготви за тази сцена, която е там в пред вас. Беше просто хаос", казва тя.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР