Образователният министър проф. Николай Денков участва в брифинг със здравния

...
Образователният министър проф. Николай Денков участва в брифинг със здравния
Коментари Харесай

Министър Денков пред Марица: Вярвам в учителите, че няма д...

Образователният министър проф. Николай Денков взе участие в брифинг със здравния министър доктор Стойчо Кацаров за обстановката с коронавирус ограниченията. След това преподавателят от Софийския университет отговори на въпросите на " Марица ".

- Ако тестванията с дребните възпитаници тръгнат добре, ще продължим поетапно от V до VII клас

- Висшето обучение е доста по-гъвкаво, там лекциите се случват и онлайн, както би трябвало


Дори да сте преболедували, не значи, че не би трябвало да се ваксинирате. Напротив!


---------------------


- Министър Денков, вашият взор върху връщането на най-малките възпитаници в клас след тестване два пъти седмично?

- Първо желая да уточня, че това, което затваря публичните институции, не са министерствата, а рискът от заболяване с коронавирус. Аз с паника проследявам графиките със заболяемост, които означават скок през последните седмици, в това число и при децата, и младежите до 19 години. Говоря за регистрирани случаи. Ако към 15 септември сме били в едно плато от под 100 деца на ден приблизително за седмицата, то понеделник и вторник цифрите към този момент бяха към 500 деца и младежи в тази възраст. Ситуацията е изменена и методът би трябвало да бъде изменен. Ако преди взимахме ограничения за общини с над 750 на 100 000 болни, то в този момент областите с над 1000 болни са към този момент 4. Това значи, че на 100 души един е наложително болен. Поне един, а несъмнено са повече, тъй като не всеки е регистриран. И в случай че не вземем ограничения, ще бъдат инфектирани извънредно доста хора. Въпросът за какво толкоз внезапно беше въведена мярката (онлайн образованието - б.р.) е изцяло обоснован. И аз се оправдавам от името на двете министерства за в действителност бързия период. Но обръщам внимание, че бяхме минали още лятото границите, заложени в проекта. Тези ограничения можеха да бъдат взети по-рано.

- Коя е главната компликация, с която се сблъсквате и имате потребност от помощ?

- Имаме потребност от поддръжката на учителите, които да схванат, че няма място от дейности, саботиращи просветителната система. Апелирам към учителското съсловие, което две години подред се оправя извънредно добре в тази сложна обстановка, да създадем идната стъпка. Да осигурим тестване два пъти седмично, в случай че индивидът не е преболедувал или имунизиран. Това ще даде на учителите зелен документ. Още другата седмица тестванията би трябвало да са налице. Създаваме организация с шефове, учители и синдикалните сътрудници да се обезпечат преподаватели от I до IV клас. И в случай че нещата тръгнат добре, да продължим поетапно от V до VII клас. Не може да стартираме с всички, тъй като организацията е много комплицирана, а и вземат участие обществени групи, които постоянно са на радикално разнообразни отзиви. Нека тестваме системата и в случай че тръгне добре, ще разтеглим обсега на класовете.

- Повечето учебни заведения имат по едно здравно лице. Как ще успее да ревизира 100, 200 или даже 400 деца от началните класове?

- Тестовете дават резултат в границите на 10 минути, тъй че до края на първия час или по-рано ще има информация за всяко дете. Идеята е, че не е нужно здравно лице. Имаме осведомителна акция, която да образова учителите. Медицинското лице ще взе участие в образованието, само че самото осъществяване ще пристигна от учителя. Иначе чисто логистично няма по какъв начин да го създадем. Същото важи за учителите, които ще бъдат тествани два пъти седмично не с тези за децата, а с други бързи.

- Ще бъдат ли освободени имунизирани или преболедували възпитаници?

- Да, за това ще моля. Вече 4 % от учениците са имунизирани. Но въпреки всичко става въпрос за тези над 12 години.

- Ще приемете ли помощ от родители като доброволци?

- Ако се постанова, ще използваме спомагателни лица. От това, което видях в 51-во учебно заведение в София, учителите могат да се оправят. Всяко влизане на външно лице носи риск.

- Ако учителят откаже да се тества, а децата имат предпочитание да учат?

- Чудесен въпрос. Във вторник имаме среща със обществените сътрудници, които увериха, че могат да основат организация от I до IV клас. Разбира се, чуват се и други отзиви. Но аз имам вяра в българските учители, че ще се включат в този развой, както го вършат на всички места в Европа. Няма по какъв начин да имам присъствено образование, без да осигурим безвредна среда.

- Г-н министър, какъв брой възпитаници от клас би трябвало да са съгласни, с цел да се организират занимания присъствено?

- Промяната е радикална. Досега заболяемостта беше ниска. Ако се появи огнище, ние го натискаме. В момента сме в друга обстановка, тъй като един на 100 индивида се открива като болен. Оттук следва смяната - има филтър на входа. Който е склонен да бъде тестван, той е добре пристигнал в учебно заведение. Дано родителите осъзнаят, че би трябвало да влязат в този режим. Той се употребява от доста страни на Запад. Съответно децата ще се върнат по безвреден за тях метод. Ние не казахме какъв брой деца починаха от коронавирус. Колко сега са в болница. И това ще би трябвало да споделяме идващия път.

- Имаше обява с неприятна цифра?

- Точно по този начин, беше много неприятна (19 умряли и 115 в болница към 22 октомври - б.р.).

- Да чакаме ли скоро смяна и при студентите?

- Със зелен документ, както сподели министър Кацаров, могат да се върнат и в този момент.

- Но един учител няма по какъв начин да прави извършения и онлайн, и на място?

- Висшето обучение е доста по-гъвкаво. Чувам най-различни мнения, само че въпреки всичко съм учител в университет. Знам, че когато има стимулирани преподаватели и студенти, лекциите се случват и онлайн, както би трябвало. Ако не са стимулирани и двете страни, присъствено или неприсъствено, няма особена разлика. Истинският проблем са практическите извършения. Това, което би трябвало да се обезпечи през идващите 1-2 седмици, е зелен документ за участващите в тези на практика занятия, с цел да могат да стартират да ги организират.

- Би трябвало тъкмо университетските преподаватели да са отличници при имунизирането?

- Вижте, случва се да получа два радикално противоположни мейла от представители на един и същи университет. Но те са доста по-гъвкави в това отношение. Могат да проведат в този момент лекции, а по-късно в сбит цикъл извършения. Могат да проведат и летни часове. Там има еластичност, при учениците е много по-сложно.

- Да уточним, детето, което не желае да бъде тествано, остава вкъщи и учи онлайн. Ще се стриймва от стаята или?

- Това е единият от разновидностите. Зависи от шефовете, които ще преценяват каква организация да основат. Някои шефове избират да стриймват, други пък отхвърлят, тъй като им е слаба интернет връзката. Има я, само че не е задоволително добра, с цел да поеме всички класове.

- Имате ли информация какъв брой учители от първи до четвърти клас имат зелен документ?

- Съвсем точна информация има и тя е следната. Ваксинираните учители са малко над 36 %. За София-град са над 38 %. По анкета 20 % от учителите са преболедували към този момент коронавирус. Но по публична статистика документи имат 10 %. Затова споделям, че учителите със зелен документ са към 50 %. Искам да насочва и персонален зов. Ако сте преболедували, не значи, че не би трябвало да се ваксинирате. Напротив, има задоволително доказателства, че тогава се получава най-силен имунитет. Аз персонално направих по този начин. Преболедувах го февруари, когато още нямаше ваксини, и по-късно през юли се ваксинира, с цел да осигуря спомагателна отбрана.

- Ако преподавателите имат предпочитание, осигурявате ли им и на тях безвъзмездни проби в учебно заведение?

- Да, бързи проби, тъй като би трябвало да се тестват преди часовете и по-късно да влязат в учебно заведение. За тях също важи правилото за два теста седмично.

- Има ли проблематични области в България с обезпечаване на учители?

- До момента се оправяхме. Директорите сътвориха организация на проблематични места, където имаше липса не толкоз поради заболели, а множеството поради карантинирани учители. И аз съм много изумен от изказванията, че тази система имала проблем. Тя държеше десетки хиляди деца в учебно заведение седмици наред. Иначе щяха да бъдат затворени. И сега има области над 1000 болни на 100 000, само че не на всички места се учи онлайн. В тях попадат дребни общини със заболяемост от 200, 300. Там децата си вървят на учебно заведение. България не е София. Системата продължава да работи.

- Какви са настройките измежду родителите по ваши наблюдения?

- Досега настройките бяха, че не желаят децата им да бъдат тествани. Но като се постави тази опция, уповавам се да има смяна.

- С какво стимулират страха? Че ще бъркат в носа не е мотив при щадящите проби?

- Отдавна сме обезпечили проби без бъркане в носа. Първите налични бяха тези с близалките. Популярни са в Австрия, Германия, където ги използваха. Сега се оказа, че и близалки не желаят децата. И отиваме на другия вид. Тестовете са с обособяване на слюнка. Разбира се, чувствителността при децата е по-ниска. Но един възпитаник да бъде открит, ще е от извънредно значение. Класът отива в карантина. Защото чух мнения, че надали не не трябвало да става по този начин. Вижте, министерството не затваря учебни заведения. Ние изпълняваме наредбите на РЗИ, които са ясни и непроменени.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР