Образователните медиатори успяват да убедят над 60% от родителите сред

...
Образователните медиатори успяват да убедят над 60% от родителите сред
Коментари Харесай

Медиаторите успяват да убедят 60% от родителите да позволят ...

Образователните посредници съумяват да убедят над 60% от родителите измежду уязвимите групи децата им да се тестват и да се върнат присъствено в учебно заведение, демонстрират данните на Център " Амалипе ". Той работи в мрежа с към 300 образователни заведения в страната с централизация на деца от малцинствата.

От седмица посредниците обикалят от врата на врата, с цел да коментират на родителите измежду ромската общественост и други етнически групи какво съставляват тестванията и за какво е значимо децата да се върнат към присъственото образование в учебно заведение. Повече от половината паралелки се връщат в учебно заведение в 21 области с помощта на просветителни посредници, учители и шефове, които дружно на терен осведомят родителите на учениците.

По информация на Център " Амалипе ", заради огромната дезинформация в цялата страна, голям брой предубеждения, непознаване на самата процедура (на множеството места родителите считали, че за тестванията ще се взема проба от носа), родителите на децата от 1.-4. клас всеобщо отказвали децата им да бъдат тествани два пъти в седмицата с така наречен щадящи проби. Един от страховете в общностите е, че по време на тестването децата ще бъдат залазени с коронавирус.

Бойчо Кочев е учебен посредник към ОУ “Васил Левски” в село Караджово в Пловдивска област. " Повече от 80% от родителите бяха решили децата им да се образоват в ОРЕС заради една единствена причина – да не бъдат тествани. Проведох доста диалози с родителите, които от начало бяха извънредно отрицателни към тестването на техните деца. Радвам се, че схванаха посланието ми, и още повече се веселя за доверието, което имат към мен, към нашето учебно заведение и нашите учители. - споделя той. - Щастлив съм, че родители на по-голямата част от третокласниците ми се довериха за следващ път и дружно ще върнем децата в класната стая. Вярвам, че няма място за паника. Мога единствено да уверя и останалите родители, че в случай че се обединим, ще намерим излаз и скоро всичко ще остане зад тила ни. Вярвам, че всеки родител ще направи най-хубавото за своето дете, а точно ще му даде опция да учи в естествена образователна среда. За никого не е загадка, че сме изправени пред обстановка, в която би трябвало да се вземат бързи решения. Най-уязвими са най-малките. Те са тези, които ще понесат последствието на избора на възрастните. Всеки един от нас има своите доводи за решенията, които взима. Аз, като учебен посредник, само че и като част от екипа на ОУ “Васил Левски”, откровено съм угрижен от това дали нашите възпитаници ще получат най-хубавото в съответния миг. Зная, че всички ще си отдъхнем, когато това отмине. Но до момента в който се случи, би трябвало да вземем решение: дали да върнем децата си в класната стая, където се усещат най-добре, или да удължим времето на отделянето им от естествена среда – приятелите и загрижените учители. “

Допитването до родителите на децата в етномахалите в Пловдив сподели по-скоро отрицателни настройки - в четирите учебни заведения в " Столипиново " процесът няма да статрира, тъй като няма единодушие на 50% от фамилиите - в НУ " Кирил Нектариев ", СУ " Найден Геров ", ОУ " Димчо Дебелянов " и ОбУ " Пенчо Славейков " няма да се върне присъствено нито една паралелка.

В същото време ОбУ " Йордан Йовков " съумя да убеди родителите на 72% от децата и там и четирите паралелки от начален стадий с възпитаници от Арман махала ще се върнат в клас.

Частично ще се възвърне присъственото образование и в ОУ " Панайот Волов " в Шекер махала.

" В доста огромна степен волята на позицията в тези общности зависи и от настройката на самия педагогичен колектив. Съществуват обаче и случаи, в които учебните заведения вземат решение и осведомят родителите да не дават единодушие децата им да се тестват и да се образоват в ОРЕС среда ", сигнализират от " Амалипе ". И приканват напъните на шефовете да са в посока връщане в клас.

Как ОбУ " Йордан Йовков " в Пловдив реализира доверие посредством общи действия с родителите - очаквайте детайлности

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР