Образователната програма на Градската художествена галерия “Борис Георгиев - Варна,

...
Образователната програма на Градската художествена галерия “Борис Георгиев - Варна,
Коментари Харесай

Стартира нов модул от Образователната програма на Градската художествена галерия - Варна

Образователната стратегия на Градската художествена изложба “Борис Георгиев " - Варна, която развива интереса на младата аудитория към българското изобразително изкуство, отваря вратите на нов модул. Галерията предлага занятия, в които децата ще се срещнат с техниката на колажа. В центъра на идния модул е акварелната творба на Любен Зидаров (1923–2023) " Вилна зона “ от 1983 година, която е включена в музейната галерия " Пейзажът и градът “ на картини от фонда на Галерията. Участниците ще научат повече за творчеството на художника Любен Зидаров и под управлението на музеен възпитател ще творят по образеца на неговото произведение с цветни хартии и моливи.

Любен Зидаров (1923–2023) е измежду ярките персони в изобразителното изкуство, почитан живописец и един от най-ценените български основатели на илюстрации за деца и възрастни. Той е и от основоположниците на рисувания комикс в България и на първото у нас илюстровано списание за деца " Славейче “ (1957 г.). Признат е за един от основателите на модерното направление в българската илюстрация.

Носител е на Голямата премия за илюстрация на СБХ на името на Борис Ангелушев. През 2016 година получава оценката " Златен век “ на Министерството на културата.

Неговият илюстраторски гений е оценен и в международен мащаб – българският художник е измежду финалистите, номинирани за Международната Андерсенова премия и за Мемориалната премия " Астрид Линдгрен “. Включен е в изданието " Сто международни илюстратори “ на американския критик Ленард Маркъс.

Занятията от просветителния модул са подобаващи за възпитаници от необятен възрастов диапазон - от 1. до 6. клас в това число. Те са групови и се организират от понеделник до петък в работното време на Галерията в интервала от 29.04. до 28.06.2024 година Записването е авансово, на тел. 052 612 363.

Материалите за апликиране и изобразяване са обезпечени от Галерията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР