Образователната ни система е готова да приеме около 20 000

...
Образователната ни система е готова да приеме около 20 000
Коментари Харесай

Министър Денков от Пловдив: Подготвяме се за приемем на до 100 000 деца от Украйна

Образователната ни система е подготвена да одобри към 20 000 деца и младежи без огромни промени в организацията. Ако броя е по-голяма, ще би трябвало да създадем спомагателна организация. Подготвяме се за вид и до 100 000 деца при по-екстремни обстановки. Това сподели от Пловдив министърът на образованието акад. Николай Денков.

Той е дошъл тази заран под тепетата за няколко значими срещи и събития - спор с ректорите на университети в Пловдив, откриването на новия STEM център Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника, както и посещаване в Научния институт " Плантасист ".

До края на предходната седмица има данни за пристигнали 11 300 деца под 18 години от Украйна у нас.

" Много значимо е да се разбере, че доста от тези хора още не са решили какво ще вършат - ще останат в България или ще заминат в чужбина. Затова е значимо да забележим по какъв начин процесът на записване ще се развие. Много зависи от това какъв брой време ще продължат военните действия там, тъй като съвсем всички от тях са с настройка, в случай че могат да се върнат, което е обикновено. Ако обаче войната продължи по-дълго, естествено ще има хора, които ще търсят реализация у нас и това са тези, които ще подадат молба “, уточни Денков.

В момента има неделни занимания в няколко учебни заведения е огромни градове у нас, където се преподава български език за чужденци.

„ Има обезпечено финансиране за тази цел. Но към този момент би трябвало да забележим какъв брой ще бъдат тези деца “, добави Денков.

Той разяснява и че ще се работи за нарастване на квотата за банкет на бесарабските българи от Украйна в българските университети.

" Обсъждаме разнообразни разновидности. В момента одобряваме хора с български етнически генезис от 7 страни, една от тях е Украйна. Ще увеличим броя като създадем квота от 1000 индивида от Украйна. Ще създадем всичко допустимо да ги приспособяваме към нашата страна, тъй като сега са в доста сложна обстановка ", уточни Денков.

Образователният министър акцентира, че се приготвят документи за приемане на финансиране от Европейски Съюз по някои от тези действия по просветителна интеграция на младежи и деца.

„ За момента ще използваме пари от бюджета, само че те след това ще бъдат покрити с европейско
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР