Образователна кампания за повишаване на информираността на студентите на Медицинския

...
Образователна кампания за повишаване на информираността на студентите на Медицинския
Коментари Харесай

Съвременна хормонална контрацепция ще бъде представена в Медицинския университет

Образователна акция за повишение на информираността на студентите на Медицинския университет във Варна за контрацептивните способи, ще се организира на 20 септември. Тя е проведена от Катедрата по акушерство и гинекология към МУ – Варна, оповестиха от там. Инициативата е във връзка със Световния ден на контрацепцията 26 септември.

Лектор ще бъде ръководителят на Катедрата по акушерство и гинекология към МУ-Варна проф. доктор Емил Ковачев, д.м.н. Темата на просветителната лекция е " Съвременна хормонална контрацепция “.

През 1960 година видният химик с български произход по бащина линия проф. Карл Джераси основава първата таблетка " антибебе “ – контрацептивен препарат, който разреши на дамите да поемат контрола върху своята репродукция и свободата да възнамеряват живота си.

26 септември е разгласен за Световен ден на контрацепцията по самодейност на организации, занимаващи се с репродуктивно здраве. Отбелязването на Деня на контрацепцията започва от 2007 година и е част от дълготрайна акция, ориентирана към всички дами и мъже в репродуктивна възраст, като концепцията е да се намали равнището на непланирани бременности и аборти по избор.  Целта на акцията е да насърчи младежите да приказват за опциите за предотвратяване от нежелана бременност и полово-преносими инфекции. За интервала 2010-2014 година, 44% от настъпилите бременности в международен мащаб, се оказват непредвидени и нежелани. Това значи, че приблизително 62 на всеки 1000 дами, на възраст сред 15 и 44 години, са забременели без да възнамеряват и желаят това.

За страдание, макар добре познатите контрацептивни средства, наклонността е за повишаване на непланираните бременности, респективно и на абортите, и тези данни за изключително настоящи за България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР