Образованието трябва да работи в интерес на децата, а не

...
Образованието трябва да работи в интерес на децата, а не
Коментари Харесай

Проф. Ангелова: Образованието трябва да работи в интерес на децата, а не да го принизяваме

„ Образованието би трябвало да работи в полза на децата, а не да предлагаме хрумвания, които биха принизили неговото равнище ”. Това разяснява пред TrafficNews професор доктор Владимира Ангелова, която е декан на Педагогическия факултет в Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски ”, както и заместник-ректор по качество и препоръка.
Прочетете още
Повод за диалога ни бе предлагането на Синдикат „ Образование “ по отношение на измененията в просветителната система и резултатите от анкетата, които показаха след националното изследване. След обявата ни, в която разговаряхме с пловдивски педагози по тематиката, стана ясно, че споделят смесени отзиви за предлагането.

Някои считат, че опростяването на материала би отворило място за на практика извършения и образуване на компетентности. Други пък споделиха, че наличието е задоволително опростено и спомагателното му улеснение би принизило доста равнището на обучение у нас.

Дискусията по тематиката продължи и в мненията под обявата ни от родители и учители, като позицията си изрази и проф. доктор Владимира Ангелова, която има над 30 години опит в сферата. Автор е на над 40 книги, измежду които учебници и образователни пособия за студенти и възпитаници, монографии, методически управления, и на над 50 публикации, оповестени в профилирани научни издания в страната и чужбина.

Дълги години е и учител по „ Методика на образованието по математика в началния стадий на междинното учебно заведение “ в ПУ. В тази връзка кореспондент на TrafficNews потърси нейното експертно мнение по тематиката.

Ето и какво показа проф. доктор Владимира Ангелова пред наш кореспондент за предлагането на Синдикат „ Образование “.

- Смятате ли, че образователните стратегии в начален стадий би трябвало да бъдат опростени?

- Моето персонално мнение е, че образователните стратегии съответно по математика за 1 – 4 клас са написани извънредно добре и не би трябвало да се опростяват. Те се базират на две съществени понятия – математическа просветеност и математически компетентности. Математическата подготвеност е в основата на проучванията PISA, като се прави оценка какъв брой дейно са готови учениците да употребяват математиката в ежедневния живот. А основните компетентности съставляват познания, умения и връзки, които оказват помощ на учащите да реализират личностна реализация, а по-късно да намерят работа и да вземат участие интензивно в живота на нашето общество.

В образователните стратегии се дефинират и предстоящите резултати от образованието в края на класа за четирите области на подготвеност. Видими са и новите понятия, които се вкарват в хода на образованието. Опростяването им би довело до незадълбочено проучване на съществени логаритми и рискуваме да не може да подкрепим развиването на децата на по този начин значимите умения на 21. век: сериозно мислене, творчество, научно изследване, систематично мислене, потребление на информация, връзка и разискване.

- Одобрявате ли предлагането да се освободи размер и информация, с цел да се отвори място за на практика извършения и образуване на компетентности?

- Както към този момент споделих образователните стратегии плануват на практика действия, свързани с решение на проблеми от действителния свят и образуване на компетентности. Такъв тип извършения би трябвало да са написани в учебниците, базирайки се на образователната стратегия. Следователно акцентът пада върху това по какъв начин тъкмо е проведен един учебник, до каква степен е отзивчив, до каква степен е „ разбираем “, до каква степен са спазени правилата на научност, прегледност и други И не на последно място по какъв начин наподобява един учебник. Добрите илюстрации, близки до детето, радват всички.

Не на последно място е и ролята на учителя, който би могъл да сервира новото познание по подобен метод, че учениците да не усетят, че учат нещо ново.

- Според вас не образователните стратегии, а неналичието на внимание и неприятната мотивация ли са аргументите за слаби резултати в национални и интернационалните оценения?

- Ако приемем, че резултатите на учениците на национално равнище вървят „ надолу “, то би могло да се дължи на това, че диагностиката на компетентностите на учениците не е своевременна. Ако всеки ден отчитаме дали учениците са постигнали компетентностите, дефинирани в образователна стратегия, и отстраняваме дефицитите в точния момент, то и резултатите биха се повишили, а и няма да има отпадащи възпитаници.

А в случай че разгледаме интернационалните оценения, които изследват математически решения, то тогава нашите възпитаници са медалисти. Не положителни са резултатите, когато се мери до каква степен децата биха могли да употребяват математиката за решение на проблеми от действителния свят. Мотивацията и дисциплината зависят напълно от умеенето на педагозите да провеждат и организират образование, основано на игри, драматизация, планове и други

- Каква е главната причина за демотивацията и съществуването на неприятни резултати при учениците?

- Демотивацията идва, когато учениците с придвижване на времето стартират да не схващат това, което се преподава и учи. А това става откакто пропуските стартират да стават толкоз огромни, че е мъчно да бъдат наваксани. Тогава още веднъж стигаме до извода, че своевременната, ежедневна диагностика и работа по дефицити би могла да „ върне “ мотивацията на учениците. Естествено не на последно място е и методът на показване на образователния материал, забавно, занимателно, с доста прегледност и доста на практика действия.

- Ключова роля в усвояването на познания ли играе вярното разпределение на материала от учителя, а не размера му. Какво е вашето мнение?

- Категорично съм съгласна. „ Перфектната подготовка предотвратява неуспеха на представлението “ – петте П-та. В хода на осъществяването на плануваните действия се дефинира и размерът на материала. При нужда се усилва или пък – редуцира.

- Вие сте създател на учебници по математика за деца от 1 до 4 клас. Има ли съставен елемент от наличието им, който може да бъде отстранен или това би принизило равнището на обучение?

- Учебниците се пишат въз основата на образователни стратегии. Следователно, в случай че нещо би трябвало да отпада би трябвало това да се отрази първо в програмата. Както към този момент споделих стратегиите са положителни и в случай че зависи от мен нищо не бих премахнала. Но поднасянето на наличието в учебниците е от изключителна значимост. От една страна те би трябвало да са научно обосновани, а въпреки това – нагледни, налични, подкрепящи, отзивчиви.  

Професор Ангелова разяснява и човешкия фактор. Тя съобщи, че българските учители са режисьорите в процеса на основаване, образуване и осъществяване на образователната активност на учениците, а учебниците са инструмент, благодарение на който те биха могли да основат интерактивна и занимателна образователна среда, в която учениците свободно развиват своите хрумвания, мислят, построяват хипотези, правят съзнателен избор и ползват знанията си.

„ Образованието би трябвало да работи в полза на децата, тъй като бъдещето – това са днешните деца! ”, приключи тя.

Повече по отношение на предлагането на Синдикат „ Образование ” и реакциите на педагози, прочетете тук:
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР