Образованието ще затваря в краен случай, ако сме в тъмночервено

...
Образованието ще затваря в краен случай, ако сме в тъмночервено
Коментари Харесай

Денков: Училищата затварят по график при червена COVID зона. Детските градини - при тъмночервена |

Образованието ще затваря в краен случай, в случай че сме в тъмночервено равнище на заболеваемост. Това разгласи министърът на образованието проф. Николай Денков по време на чуване в Народното събрание за подготовката за идната образователна година.

Впоследствие изявлението му обясни, че учебните заведения ще минават от присъствено към онлайн образование при алена Коронавирус зона, т.е. при 14-дневна заболеваемост сред 250 и 500 души на 100 хиляди Това ще се случи с детските градини, в случай че сме в тъмночервена зона, т.е. при над 500 болни на 100 хиляди души население.

" След две тежки години на образование в пандемия МОН прави всичко допустимо да приготви просветителната система за следващата вълна по този начин, че да осигурим допустимо най-качественото образование с допустимо минимален риск. Анализът на МОН за резултатите от провежданото отдалечено образование сподели съществени просветителни дефицити за огромни групи възпитаници. Основната ни цел е да осигурим оптимално дълготрайно присъствено образование ", започна той изявлението си и акцентира, че  отдалеченото образование би трябвало да се случва единствено в краен случай и " строго локално ".

МОН е изпратило насоки за деяние при изключителна епидемиологична конюнктура за координиране в Министерството на здравеопазването. Предстои обсъждането им в отрасловия съвет със обществените сътрудници. Те съдържат наложителни и целесъобразни ограничения. Предвиждат образование в електронна среда единствено в краен случай и локално - за обособен клас, учебно заведение, в сходство с епидемиологичната конюнктура и спецификите на учебното заведение.

Насоките включват четири разновидността, уточни Денков за проектонасоките, които към момента не са обществено налични, само че той дава обещание това да се случи до края на август.

При зелена зона (под 100 болни на 100 хиляди души при 14-дневен интервал на заболеваемост) и жълта зона (между 100 и 250 заболели/100 хиляди души население): просветителните институции работят, спазвайки насоките на МОН и Министерство на здравеопазването, уточни Денков.

И при двата разновидността при единични случаи на деца и педагогичен експерти шефът, след наложително наставление на РЗИ, карантинира цялата паралелка. Ако единствено един възпитаник е карантиниран, само че не като инфектиран, а като контактно лице на инфектиран с COVID-19, паралелката не се затваря.

При 15% отсъстващи деца и възпитаници поради Коронавирус, когато и процентът на отсъстващите учители е прекомерно висок и не може да се обезпечи образователният развой, се минава към отдалечено образование по предложение от шефа до министъра на образованието/кмета (за общинските училища), след решение на педагогическия съвет и на съответната районна здравна ревизия.

Към отдалечено образование ще минават първо учениците от 8. до 12. клас, при утежняване на обстановката ще ги последват тези сред 5. и 7. клас включително Най-малките - от първи до четвърти клас - ще минават към отдалечено образование единствено при справедлива неспособност за присъствено.

При алена зона (250-500 болни на 100 хиляди души население при 14-дневна заболеваемост) ще се минава по график към електронно образование. 

Ученик може да премине от присъствено към електронно образование и по избор на родителите след решение на съответното районно ръководство на образованието. Те сами ще би трябвало да обезпечат нужните им устройства и връзка с интернет.

Детските градини ще минават към отдалечена форма единствено в краен случай, при тъмночервена зона - т.е. при над 500 болни на 100 хиляди души население (на база 14-дневна заболеваемост). Тогава присъствено ще работят единствено тези, в които 100% от личния състав е преболедувал или е имунизиран при изискване, че родителите на всички деца са имунизирани.

Децата със специални просветителни потребности ще минават към отдалечено образование единствено в краен случай - сподели министърът, без да посочи дали това също значи тъмночервена зона. Тогава за тях се планува обезпечаването на самостоятелни съвещания и терапевти.

До момента единствено 34 просветителни институции - учебни заведения и детски градини - са получили документи от МОН за реализирана най-малко 70% имунизирани работещи в тях. В края на август следва ново изследване за каузи на имунизираните педагози и личен състав.

Относно техническата обезпеченост на системата служебният министър даде обещание МОН да обезпечи недостигащите 40 хиляди устройства - таблети и преносими компютри - за отдалечено образование в народен мащаб. Поръчани са 15 500 устройства, които се чака да стигнат до учебните заведения до края на септември, сподели проф. Денков. Пусната е и публичната поръчка за още 24 500 таблета, които се чака да дойдат в учебни заведения през октомври.

Работим за гарантиране на достъп до интернет на всички учебни заведения, увери той.

Той добави, че се обезпечават и образования за учителите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР