Образованието е и ще продължи да бъде приоритет в управлението

...
Образованието е и ще продължи да бъде приоритет в управлението
Коментари Харесай

Дискусия за образованието събра в Пловдив над 400 експерти и граждани

Образованието е и ще продължи да бъде приоритет в ръководството на ГЕРБ. Това беше изрично очебийно в Пловдив по време на полемика в границите на платформата за цивилен разговори "Европа в нашия дом ".

В нея участваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, ръководителят на парламентарната Комисия по обучение и просвета Милена Дамянова, евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ доктор Андрей Ковачев, ръководителят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, националният представител инж. Атанас Ташков, заместник-кметът "Oбразование, бизнес развиване, европейски политики и интернационално съдействие " на Община Пловдив Стефан Стоянов, районни кметове, общински съветници, ректори на ВУЗ, шефове на учебни заведения, преподаватели, представители на РИО, доста жители.



Държавният бюджет за тази година за обучение е съвсем един милиард лв.. До 2021 година за учители ще бъдат отделени средства в размер на 1 380 000 лв., съобщи Менда Стоянова.

,,Ще продължим да връщаме уважението на цялото общество към учителя'', безапелационен бе министър Вълчев.

Дискусията събра над 400 учители, родители, специалисти и жители. Тя продължи повече от два часа, в границите на които бяха дебатирани въпроси, свързани с образователните стратегии, кариерното развиване, обновяването на материалната база, дигитализацията и модернизацията на образователния развой и доста други.



,,Това е методът очи в очи да споделим значимите тематики и да си бъдем полезни'', съобщи от своя страна ръководителят на ПК по обучение и просвета Милена Дамянова. Тя бе акцентира положителните резултати, реализирани в пловдивското обучение и бе безапелационна, че те би трябвало да са мотив за справедливо самочувствие.

От 2014 година до момента в Пловдив по разнообразни стратегии са вложени 30 милиона лв. за възстановяване и модернизиране въз основата.

В Пловдивска област по Оперативна програма "Региони в напредък " и Програмата за развиване на селските региони ще бъдат осъществени поправки за повишение на енергийната успеваемост на просветителната инфраструктура, съоръжение и обзавеждане на 14 учебни заведения и 8 детски градини, създаване на нова детска градина. По Оперативна програма "Наука и обучение за образован напредък " ще бъдат ремонтирани Пловдивският университет „ Паисий Хилендарски” и Медицинският университет. Ще бъде разширена постройката на Централна лаборатория по приложна физика към Българска академия на науките.



Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ доктор Андрей Ковачев съобщи, че една от най-успешните стратегии на Европейския съюз е обвързвана с образованието като засяга „ Еразъм”, ориентирана към студенти и научни служащи. Той акцентира, че Европейският парламент изиска утрояване на бюджета за нея за 2020 година Стана ясно още, че персонално упорства да има повече средства в програмата „ Училища, посланици на ЕП”.

,,Предстои значима година и за България, и за Европа. През 12-те години участие в Европейски Съюз доста неща станаха – стопанската система съвсем се удвои, резистентен растеж на междинната работна заплата, България е една от най-бързорастящите стопански системи. Затова този разговор за образованието и за бъдещето на Европа е извънредно важен'', съобщи заместник-кметът Стефан Стоянов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР