Образът на стабилната и предсказуема Германия се руши: с обявената

...
Образът на стабилната и предсказуема Германия се руши: с обявената
Коментари Харесай

Германия се плъзга към по-трудно предвидима епоха след Меркел

Образът на стабилната и предсказуема Германия се разрушава: с оповестената тази седмица номинация на претендентите на Зелените, които имат действителни шансове за властта и на консерваторите, отслабени от война сред водачите, стартира една изпълнена с неустановеност предизборна акция. След 16 години на власт, оставили отпечатък върху страната и Европа, Ангела Меркел ще се отдръпна след изборите на 26 септември. А политическият пейзаж към този момент стартира да се пренарежда, написа Матийо Фулкес от Франс прес.  

Зелена канцлерка?

Това е единствено едно изследване на публичното мнение, само че то подейства като хвърлена бомба. Зелените излизат за пръв път отпред, с 28 на 100 от гласовете, надалеч преди консервативния съюз на ХДС и ХСС (Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз, с 21 на сто), демонстрира оповестено във вторник изследване на Ер Те Ел и Ен Те Фау. 

Динамиката наподобява се промени в интерес на Зелените в понеделник, с номинирането на 40-годишната Аналена Бербок, която ще се опита да наследи Ангела Меркел. Бившата шампионка на трамплин, лишена от управленчески опит, само че прелестно познаваща администрацията, е " ново начало ", желае да има вяра седмичникът " Шпигел ". 

Ясно показвайки упоритостите си, тя съобщи наскоро, че желае " да управлява държавното управление " след изборите. Правейки, без да подвигат доста звук, избора си сред двамата съпредседатели на партията Бербок и Роберт Хабек, природозащитниците дадоха урок по зрялост, до момента в който консерваторите излагаха на показ междуличностни спорове. 

Времето на тогавашните идеологически конфликти сред " реалисти " и " фундаменталисти " в партията наподобява е отминало.

Неотдавнашните триумфи на европейските избори през 2019 година и на районните избори през март предизвикват Зелените да прикрият различията си. С риск " куражът да се дискутира и спори, който беше тяхна присъща линия в продължение на десетилетия, да бъде зависещ на спечелването на властта ", разкрива седмичникът " Цайт ". 

Зелените залагат на картата на обновлението. Те дават за образец Еманюел Макрон и новозеландската лейбъристка Джасинда Ардърн, избрана отново триумфално на 40 години. 

Идните седмици се обрисуват като сериозно значими, тъй като " имиджът на Бербок измежду гласоподавателите се построява сега ", изяснява пред Агенция Франс Прес политологът Торстен Фаас, от берлинския Свободен университет. 

Съюз в упадък 

С една към момента известна Ангела Меркел и ефикасни дейности през първите месеци на пандемията, дълго време изглеждаше, че пътят за нов успех на консерваторите на 26 септември е открит. Но недоволството след повече от година на ограничавания, съмненията за корупция при закупуването на маски и изтощението от упражняването на властта са довели съюза сред ХДС и дребната му баварска сестричка ХСС до " безусловно извънредно положение ", съгласно " Билд ". 

Безмилостният конфликт на водачите, в който един против различен се изправиха недолюбваният ръководител на ХДС Армин Лашет и доста известният му противник Маркус Зьодер, отслаби още малко немската десница. 

Във вторник консерваторите най-сетне застанаха зад Лашет, само че тази измъчена номинация, противоречаща на мнението на множеството симпатизанти, ще остави следи. Така да вземем за пример в някои райони недоволни деятели върнаха партийните си книжки. 

Зьодер, " претендентът на сърцата " съгласно негови близки, увери, че не пази " никакви неприятни усеща ", само че поздравът му във вторник към депутатите от ХДС " смели (...), млади, съвременни ", които подкрепяха кандидатурата му, кара да се съмняваме в това, написа изданието. 

Освен това консерваторите ще би трябвало да приготвят стратегия, предизвикателство след 16 години на власт, част от които - в коалиция със социалдемократите. Дори тотемът на " нулевия недостиг ", който ги характеризираше, се разпадна с пандемията. 

Да пазят наследството на Меркел или да са олицетворение на смяната? " Никой не знае какво пазят консерваторите без Меркел като канцлерка ", декларира иронично " Шпигел ". 

Коалициите

Дълго време немската политика, доминирана от двете огромни консервативни партии и социалдемократите, изглеждаше като че ли върви без засечки. Появата на крайната десница в Бундестага през 2017 година беше повратна точка. 

Динамичността на Зелените и вероятното им излизане отпред вършат допустимо сформирането на няколко обединения тази есен, избор, който ще е определящ за бъдещето на Германия, написа изданието. 

Така Зелените могат да изградят " зелено-черен " съюз с консерваторите, какъвто е казусът в разнообразни провинции, или да се насочат наляво с коалиция със социалдемократите на Олаф Шолц и либералите, или даже с крайнолявата партия " Левите ".  

Източник: Матийо Фулкес от Франс прес /БТА/ 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР