Образът на брилянтния математик Алън Тюринг ще се появи на

...
Образът на брилянтния математик Алън Тюринг ще се появи на
Коментари Харесай

Покорителят на Енигма ще е новото лице на британските 50 паунда

Образът на брилянтния математик Алън Тюринг ще се появи на новата банкнота от 50 паунда, заяви Bank of England, представена от The Independent.
Историята на Тюринг стана изключително известна с кино лентата " Игра на кодове ", а ролята на математика беше изиграна от Бенедикт Къмбърбач. Тюринг е индивидът, който съумява да разбие немската шифровъчна машина " Енигма " и по този начин Англия и съдружниците ѝ съумяват да се снабдят с основно преимущество против Нацистка Германия. Математикът е считан и за де факто индивидът, с чиято помощ е създаден първият компютър.
Алън Тюринг е бил безусловно отритнат от английското общество, тъй като е бил хомосексуален, като в последна сметка е подложен на химическа кастрация 7 години след края на Втората международна война. Тюринг умира през 1954 година, на 41 години, от отравяне с цианид, като формалната версия е самоубийство, само че доказателствата са подлагани неведнъж на подозрение. Чак през 2009 година тогавашният английски министър председател прави публично опрощение за метода, по който математикът е бил третиран, а през 2013 година кралица Елизабет II също се извинява, като през 2016 година е признат закон, с който има публични извинения към безброен брой хомосексуални британци, осъждани поради половата си ориентировка в предишното.
Тюринг е изборът от общо 12 варианти, които са били счетени за почтени претенденти да бъдат увековечени на купюрата. Математикът ще размени Матю Болтън и Джеймс Уат, които остават в историята с изобретяването на парната машина, която е моторът на индустриалната гражданска война.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР