Образът му е почти митичен и обвит в мистерия. Той

...
Образът му е почти митичен и обвит в мистерия. Той
Коментари Харесай

10 любопитни факта за Пабло Ескобар

Образът му е съвсем митичен и обгърнат в тайнственост. Той е най-издирваният приживе нарушител на своето време.

Безпощаден към враговете си, безпределно упорит и живеещ на ръба. В продължение на 7 години е в топ 10 на най-богатите мъже на земята.

Боготворен от мнозина и ненавиждан от още повече, Пабло Ескобар е най-легендарното име в кокаиновия бизнес и един от първите терористи, които светът познава. Най-любопитното за него ще намерите по-долу.

 10 любопитни обстоятелството за Пабло Ескобар
Снимка: Juan Pablo Escobar/CC BY-SA 4.0

1. Раждането

Пабло Емилио Ескобар Гавирия е роден на 1 декември 1949 година в Рионегро, провинция Антиокия, Колумбия, в оскъдно семейство. Баща му е фермерът Абел де Хесус Дари Ескобар Ечевери, а майка му – началната учителка Хермилда де лос Долорес Гавирия Берио. Има общо тpима бpатя и тpи cеcтpи – Роберто, Лyиc Фернандо, Аргемиро, Алба Марина, Глория Инеc, Лyc Мария.

2. Детството

Като дете Пабло и цялото му семейство са прогонени от земите им поради политически вълнения в Колумбия. Местят се в покрайнините на прилежащия град Енвигадо. Израства с историите на Хермилда за дядо му, който е бил контрабандист на алкохол, и с разказите в учебно заведение за мексиканския бунтовник Панчо Виля.

3. Амбициите

Младият Ескобар желае да учи, да се приобщи, да стане счетоводител или юрист. Влиза в университет, само че защото няма финансовата опция да продължи, прекъсва. Зарича се, че в случай че, когато стане на 30 години, няма милион $, ще се самоубие.

4. Сребро или олово

A post shared by EDC Dad Life (@edc_dad_life)

Приятелите му се подиграват, само че на 28 години той към този момент има солидна сума в банката, надхвърляща мечтаната. В началото краде надгробни плочи, трие написаното на тях и ги препродава на панамски контрабандисти. Следват контрабанда на цигари, електродомакински уреди и алкохол. Отвлича кмета на град Меделин, с цел да изиска откуп от 100 хиляди $. През 1975 година по негова заповед е погубен локалният наркобос Фабио Рестрепо. Не след дълго е основан картелът “Меделин ”. Начинът му на работа е елементарен – “plata o plomo ” (сребро или олово). Или другояче казано – взимаш подкупа или получаваш патрон.

5. Семейството

Мария Виктория Хенао чува за Пабло за първи път, когато е единствено на 12 години. Тогава я назовават “най-красивото момиче в квартала ”, а той е на 23 години и я ухажва интензивно, прави ѝ серенади, даже се хвали с нея пред приятелите си. Семейството на Мария е срещу тази връзка, само че кой може да спре Пабло Ескобар? През 1976 година, когато Виктория е на 15, двойката минава под венчилото и остава дружно, до момента в който гибелта не ги разделя. Сдобиват се със наследник и щерка. На 24 февруари 1977 се ражда синът им – Хуан. На 25 май 1984 година се ражда и щерка им – Мануела.

6. Политиката

A post shared by La Clika (@la_clika_ink)

Пабло желае да е на върха, даже мечтае да е президент на Колумбия. През 1982 година става конгресмен. Но проектите му са осуетени от министъра на правораздаването Родриго Бонила, който стартира акция против “мръсните пари “. В резултат на нея през януари 1984 година Ескобар е изключен от Конгреса, което стопира и политическото му развиване. Но дейностите на министъра не се не помнят и са осъдени на 30 април 1984 година, когато Бонила е разстрелян в северната част на Богота.

7. Парите

Картелът “Меделин ” осъществя рекордни доходи. Парите са толкоз доста, че е невероятно да се подават в банки. Те се съхраняват в къщите на членовете, сред тухлите в стените. Рекордните доходи водят и до загуби, стигащи до 2.1 милиарда $ месечно. Парите се унищожават от влагата или са изядени от плъхове в скривалищата им. Картелът харчи по 2 500 $ на месец за ластиците, с които се комплектоват банкнотите в пачки. При следващото си бягство от управляващите, някъде в дебрите на дива Колумбия, Пабло пали огън с банкноти на стойност 2 милиона $, тъй като щерка му изпада в хипотермия и би трябвало да се стопли.

8. Катедралата

A post shared by Pablo Escobar (@la_catedral1)

През 1991 година наркобаронът сключвa cдeлкa с кoлумбийското държавно управление дa влезе в затвор, нo пocтрoeн oт caмия нeгo. Cпoрeд cпoрaзумeниeтo Ескобар избирa кoй oщe дa бъдe хвърлeн в зaтвoрa зaeднo c нeгo, кaктo и кoй дa рaбoти там. Затворът, наименуван “Кaтeдрaлaтa ”, имa футбoлнo игрищe, бaрбeкю, SPA център и вътрeшни двoрoве. Полицията няма право да припарва на 3 километра от региона, а Пабло си оставя тунел за бягство при положение на дипломатическа повреда. Освен това cгрaдaтa е в нeпocрeдcтвeнa близocт дo различен имoт, пocтрoeн още веднъж oт нeгo зa члeнoвeтe нa ceмeйcтвoтo му.

9. Добрина или пране на пари

Освен “Кралят на кокаина ” или “Ел Патрон ” Пабло е именуван и “Робин Худ ”. Мнозина го считат за воин, поради благотворителните му акции – строенето на паркове, лечебни заведения, учебни заведения, църкви, игрища и непрекъснатото разпределяне на пари на бедните, го издигат в фетиш. Дава началото на редица стратегии в помощ на сиромасите: издига цялостен нов квартал за тях, подарява пари на църкви и лечебни заведения, финансира стратегии за хранителни помощи. Но не всички считат неговото добротворчество за чиста монета, а го намират за следващия метод Ескобар да изпере парите си.

10. Смъртта

Има няколко версии за гибелта на Ескобар. В продължение на една година, сред 1992 и 1993, мафиотът е под наблюдението на американските специфични сили, американското военно разузнаване, както и сътрудници на Централно разузнавателно управление на САЩ. Ден след рождения му ден бойци обкръжават дома му. Следва невиждано гонене, което приключва с съдбовен патрон за наркобарона. Според сина му обаче той се е самоубил. Друга версия сочи, че Кралят на кокаина е погубен от член на група, образувана от негови съперници. Каквато и да е истината, Пабло Ескобар умира на 2 декември 1993 година в Меделин. На погребението му участват над 25 000 души.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР