Обрат настъпи при гласуването в пленарната зала на двата законопроекта

...
Обрат настъпи при гласуването в пленарната зала на двата законопроекта
Коментари Харесай

Обрат при гласуването в парламента и на двата законопроекта за домашното насилие – първо ги приеха, после ги отхвърлиха


Обрат настъпи при гласуването в пленарната зала на двата законопроекта за отбрана против домашното принуждение – на Надежда Йорданова („ Демократична България “) и на Корнелия Нинова („ Българска социалистическа партия за България “). Първоначално депутатите одобриха и двата законопроекта, само че при прегласуването им те бяха отхвърлени. Дебатите по тях продължиха повече от два часа. 

С плана на Демократична България се разширяваше кръгът на предпазените лица, усилваше се ограниченията за отбрана от домашно принуждение и се регламентират по по-ясен метод марките, процедурите и програмата за предварителна защита от домашно принуждение. Предвиждаше се основаването на национална база данни на случаите на домашно принуждение, както и на обединен народен орган, който да координира, възнамерява и управлява използването на другите политики.

Предлагаха се и ограничения, които да подобрят и забързат правосъдните производства в случаите на даване на отбрана. Въвеждаха се спомагателни ограничения като възбрана за насилника да реализира контакт с потърпевшия, възбрана за владение на муниции и оръжия, стратегии за предварителна защита на насилието и профилирани услуги за отбрана, помощ и поддръжка на потърпевшите. Предвиждаше се заповедта за незабавна отбрана да не предстои на обжалване и да има неотложно деяние, като се основава и опция за ограничение или продължение на действието ѝ от съда при липса или съществуване на непосредствена заплаха, заяви Българска телеграфна агенция.

Проектът на закон задължаваше полицейските органи да наблюдават за осъществяването на заповедта за отбрана, като при установено несъблюдение нарушителят ще бъде арестуван. 

Внесените от Корнелия Нинова промени предвиждаха Националната стратегия за предварителна защита и отбрана от домашно принуждение, която се приема от държавното управление, наложително да съдържа като мярка построяването, поддържането и ръководството на най-малко един спешен център за лица, потърпевши от домашно принуждение, във всяка област в страната. В законопроекта се оферираше двумесечен период, в който Министерският съвет следва да предприеме дейности по актуализиране на програмата и обезпечаване на нужните средства за построяването и действието на спешните центрове. Вносителите показват, че все още спешните центрове на територията на страната са 13.

Цвета Рангелова („ Възраждане “) разяснява, че единствено първите две страници от законопроекта на „ Демократична България “ дефинират понятието „ домашно принуждение “, оттова нататък целият закон е ориентиран към основаването на народен съвет, който, от една страна, да е под шапката на Министерския съвет, само че в идващия миг, по думите ѝ, с дребни букви се прокрадва целеният резултат – неправителствени организации (НПО) да могат да дават обществените услуги.  Колегата ѝ Цончо Ганев попита Надежда Йорданова по какъв начин си показват от Демократична България, че едно 3- или 4-годишно дете единствено отива в обществената работа и подава сигнал за принуждение против себе си. Това е следващата малка врата някой безсъвестен да пусне неизвестен сигнал за принуждение против деца, счита депутатът.

За поредност от неприемливи изрази от парламентарна естрада председателстващият съвещанието Никола Минчев наложи на Ганев „ забележка “, за която той на собствен ред изиска причини, а Минчев му напомни - „ хрантутник “, „ памфлет “, „ грантаджии “.

През този закон се пробват да се прокарват детайли от Истанбулската спогодба, е терзанието на „ Българска социалистическа партия за България “ във връзка с законопроекта на Демократична България. Освен това, имало непозволено прекачване на правата по отбрана против домашното принуждение на орган, в който влизат доста Неправителствени организации.

Корнелия Нинова разяснява, че са се преплели тематиките за Истанбулската спогодба и за закона за домашното принуждение. Тя разгласи, че върху нея се оказва „ нечовечен напън “ най-малко от пет години „ това нещо “ да се одобри в българския парламент. Пет години съм устояла, пет години съм понесла всички удари, за които се сетите, пет преврата в Българска социалистическа партия съм претърпяла поради това и няма шестия път да натисна бутона и да поддържа решение, което ще съсипе най-ценното, което ни е останало като общество - фамилията, съобщи тя. Нинова напомни, че в законопроекта на левицата се предлага да се открият повече спешни центрове. Похвалете ни за това, за какво ни критикувате, попита тя. Само че в нашия законопроект няма малолетни деца да съдят родителите си, няма принуждение посредством безучастие, разяснява Нинова.

В имитация Калина Константинова („ Продължаваме Промяната “) посочи, че няма никакъв джендър, никаква Истанбулска спогодба, това е законопроект, който адресира обстоятелството, че всяка трета жена в България е жертва на принуждение. Това са един милион дами, които ще висят на вашата съвест, на съвестта на тази зала, в случай че ние не приемем този законопроект, посочи Константинова. Това са ограниченията, които би трябвало да предприемем, с цел да спрем да оставяме на всеки две седмици една жена да бъде убита от нейния мъж, съобщи тя. 

Любен Дилов (ГЕРБ-СДС) разяснява, че формулировката „ принуждение посредством безучастие “ е много проблематична. Като се замислих, аз съм ярка жертва на принуждение посредством бездействието от страна на моето семейство, което беше извънредно демократично и ме остави да си върша, каквото си желая, цялостен живот, сподели той. Аз пострадвам от този факт, да не приказваме, че като 90 % от българите съм отгледан от еднополови двойки - от майка си и баба си, добави Любен Дилов. Все отново той счита, че в този закон има извънредно смислени текстове и е някаква крачка, само че доста огромна част от текстовете просто я провалят.

Никой не видя, че тези два законопроекта имат едно доста общо качество между тях - наподобяват на политически маркетинг, разяснява Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС. Тя изясни, че и двата са импортирани на една и същата дата, на която се отбелязва Световният ден на потърпевшите от домашно принуждение.

След отхвърлянето на двата законопроекта Христо Иванов заявява от името на „ Демократична България ", че ще продължат напъните страната ни да има функционален закостенял закон против отбрана от домашното принуждение. Закон, който схваща опасенията на хората от несъразмерна интервенция в фамилните им връзки от страна на страната или на други публични организации, закон, който схваща, че има разнообразни гледни точки и чува всички терзания, уточни той. Това ще бъде една от идеите ни в идващото Народно заседание, съобщи Иванов.  
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР