Oбръщението на Макрон си струва да се прочете. Това е

...
Oбръщението на Макрон си струва да се прочете. Това е
Коментари Харесай

Радан Кънев: Макрон е с най-пълнокръвната визия за бъдещето на Европа

Oбръщението на Макрон си коства да се прочете. Това е най-пълнокръвната визия за близкото бъдеще на единна Европа от настоящ политически водач (при това със засилен положителен тренд в личната си страна, след анархията на ”жълтите жилетки ”).
Но това напълно не значи, че е безспорна, изключително погледната от Изток.
Има поредност значими, смели и положителни хрумвания - като общата миграционна политика, общата защита и сигурност, общата комерсиална политика.

Има рискови хрумвания, като " идентична заплата за еднообразно работно място " и обща МРЗ на Европейски Съюз, които безусловно биха сринали източноевропйеския трудов пазар и стопанска система.

Има две основни и непреодолими недостатъци:

1. Неприкрит френски нарцисизъм (пък и за какво да е затулен, при неналичието на действителна европейска електорална политика) и директно обвързвано:

2. Силна, само че еднопосочно бюрократична визия, без блян за паневропейски ПОЛИТИЧЕСКИ развой и водачество. Тази визия отразява както френската бюрократична управническа традиция, по този начин очевидно и усетите на самия Макрон. В това отношение, Макрон много се отдалечава от обичайния федерализъм, а и от симпатизантите си в средите на ЕНП и АЛДЕ.

Прогнозата ми е, че това послание няма да провокира възторг и вълна от поддръжка, само че в допълнение ще стабилизира позициите на ЕМ във Франция. И може би това е (не толкова) тайната цел.

Quant à moi, тази визия за " Възраждане " доста ме отдалечава от лагера на запленените симпатизанти на Monsieur Macron. На този стадий, партньорството сред него и партии от Източна Европа наподобява извънредно комплицирано и даже конфликтно, в случай че е въобще допустимо...

Радан Кънев, Facebook

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР