обръщането по име към който и да било във властта

...
обръщането по име към който и да било във властта
Коментари Харесай

Слави, дължиш обяснение за Николай Василев - на суверена, който гo изтърпя

обръщането по име към който и да било във властта и императивния звук по отношение на него са белег за аматьорщина в публицистиката. В същото време Слави Трифонов не оставя различен избор - щом ще се поддържа връзка единствено със публикации и статуси, различен метод няма. Освен това знаем, че от " ИТН " от време на време четат Actualno.com, на което не гледаме като на подчертаване, а като естествен развой на разговор сред политика и медии. Други и това не вършат. 

__

Затова, непосредствено - Слави Трифонов и целия му екип - дължите пояснение за предлагането на за министър-председател. Като за начало, по никакъв начин не е ясно по какъв начин - в действителност не мога да си го показва - Тошко Йорданов, Трифонов, Филип Станев, са седнали един до различен и са си споделили - хайде, дано е Николай Василев. Одисеята по включването на " ИТН " в политиката с цялата предистория: скечовете, политическата ирония, референдума, " Системата ни убива ", основаването на партията - цялото това нещо да приключи с Николай Василев за министър-председател? Едва ли даже Антоанета Стефанова, която беше предходния претендент за министър председател на " ИТН ", би могла да си показа сходен шахматен ход. Трябва да се извърнат разпоредбите на играта - да изкараш кралица и да вкараш пешка, разчитайки, че има фен, който да види някаква особена логичност и да остане слисан от гениалния ход.  

Как по-точно Николай Василев би могъл да вдъхне доверие в завършеността на плана " ИТН "? Патосът на новите лица, многото езици, неопетнеността на претендентите, даже тя да е в името на неопитността им - и над всичко това да ръководи един от най-известните царедворци, които са измежду главните " строители на България от прехода "? Помня, имаше такова парче - " Бог високо, цар надалеч " - нелош рок, който изпращаше Сакскобургготски и всички останали натам, накъдето така и така се бяха запътили - към политическото несъществуване. Какво стана с това парче и също - какво стана с " Няма такава страна " -та, в случай, че страната напълно стартира да я няма в интервала 2001-2009, точно когато Василев беше министър? А помните ли министерството прочее? Министерство на държавната администрация и административната промяна - аз даже към момента не зная какво значи това. Може би даже злощастното министерство по бедствията и повредите, което се оглавяваше от Движение за права и свободи имаше някакъв по-голям смисъл. Да не приказваме за всички кавги, в които името на Василев бе забъркано - не желая и да ги напомням, тъй като човек изтрива тези неща от паметта си, не поради друго, а тъй като заради доверчив оптимизъм е решил, че второто десетилетие от прехода има прекомерно потискаща сянка, с цел да се постанова да мислиш за това повече от 10 години по-късно. Впрочем, няма да се учудя в случай че самият Трифонов и неговите сценаристи нямат най-малко 10 излъчвания, в които Николай Василев - напълно основателно - да е бил съществена цел, макар че в тези времена в действителност имаше огромна конкуренция за целите. 

И тъй като този ход в действителност предизвиква тайното мислене, ще си го позволим. Твърде допустимо е този кабинет да бъде подсилен единствено от две партии - единствените две партии, които образуват болшинство - " ИТН " и ГЕРБ. И повода няма да е споразумение сред двете - чак до такава степен в конспирацията няма да стигнем - а елементарното събитие, че Борисов има да резервира кабинета на " ИТН ", в сравнение с да попадне още веднъж под офанзивите на служебния кабинет на Радев. А от тези офанзиви, вижда се най-малко досега, той е в доста по-голям потрес, щом стигна до такава степен, че да приказва за " лагерите и прасетата ", а Даниел Митов напечено да повтаря " Мадуро, Мадуро ", по този начин като че ли всички виждаме една и съща Венецуела в близост и еднакъв ранен комунистически режим, и може да сбъркаме атака против корумпирана партия с Народен съд. Така или другояче Слави Трифонов обаче улесни до изумителна степен " Няма такава страна " -та в мощното й предпочитание да разгласи него за част от нея. Затова - може по фейсбук, може на запис, може на статус, може с пощенски гълъб - Трифонов би трябвало да отговори за Василев. Да отговори таман на суверена, който го изтърпя. И по опция да не дава отговор по метода, по който самият Василев отговаряше преди време - със общоприетото нищоговорене, на което бе адепт. 

 

Автор: Райко Байчев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР