Обръщането на магнитните полюси на Земята със спад на слънчевата

...
Обръщането на магнитните полюси на Земята със спад на слънчевата
Коментари Харесай

Краят на неандерталците свързван с обръщането на магнитните полюси на Земята

Обръщането на магнитните полюси на Земята със спад на слънчевата интензивност преди 42 000 години са образували апокалиптична среда, която може да е изиграла роля за пораждане на огромни феномени от заличаване на мегафауната до края на неандерталците , допускат учени, представени от " Гардиън ".

Земните магнитни полета работят като щит против нездравословната галактическа радиация , само че когато полюсите се обръщат, както се е случвало доста пъти в историята, защитният щит е отслабен трагично и планетата е изложена на високоенергийни частици.

Едно краткотрайно превръщане на полюсите, известно като Събитието Лашамп , се е случило преди 42 000 години и траяло 1000 години . Предишни изследвания откриха малко доказателства, че явлението е оказало надълбоко въздействие върху планетата , евентуално тъй като фокусът не е бил върху интервала, когато полюсите са се изместили , акцентират учените.

Сега учените настояват, че обръщането на магнитните полюси, дружно с интервал на ниска слънчева интензивност, евентуално стоят зад климатичен и екологичен феномен с трагични последствия.

Вероятно е изглеждало като края на дните , разяснява професор Крис Търни от Университета на Нов Южен Уелс и съавтор на изследването.

Екипът назовава този интервал Събитието Адамс, отпратка към Дъглас Адамс, създател на книгата " Пътеводител на галактическия стопаджия ", в която цифрата 42 е " отговорът на въпроса за живота, вселената и всичко останало ".

Изследването на Търни и сътрудниците му е . Te разказват по какъв начин са провели радиовъглеродни разбори на пръстените на античните дървета каури , запазили се във влажните зони на Северна Нова Зеландия, някои от тях са на повече от 42 000 година Това им е разрешило да проследят през времето покачването на равнищата на въглерод-14 в атмосферата, създадени от увеличените равнища на високоенергийна галактическа радиция, достигнала до Земята по време на Събитието Лашамп. В резултат те съумели да отчетат атмосферните промени по-подробно спрямо предходни сведения като минералните находища. След това проучили материали от целия свят, в това число от езера и ледени ядра. Установили, че са се случили огромни екологични промени в същия интервал, когато имало пик на равнищата на въглерод-14.

Изследователите също употребявали модел за изследване по какъв начин химичният състав на атмосферата може да се промени, в случай че земното магнитно поле се изгуби и има нескончаем интервал на ниска слънчева интензивност , което може в допълнение да е понижило отбраната на Земята от галактическа радиация.

Резултатите разкриват, че атмосферните промени може да са довели до големи промени на климата, гръмотевични стихии и широкоразпространени цветни сияния.

Също по този начин екологичните промени евентуално може да са ускорили разширението на ледената завивка и заличаването на австралийската мегафауна. Екипът счита, че това може да се свърже с появяването на отпечатъци с алена охра , която може да е употребена от предшествениците ни като слънцезащитен крем поради увеличените равнища на ултравиолетова радиация, блъснала Земята в следствие изтъняване на озоновия пласт.

Учените също допускат, че потреблението на пещери от нашите прадеди към този интервал, както и нарастване на пещерното изкуство, може би е било за заслон от тежките условия . Ситуацията също може да е засилила конкуренцията, което евентуално да е довело до края на неандерталците , счита Търни.

Магнитното поле на Земята е отслабнало с към 9% през последните 170 година и откривателите не изключват още едно изместване на магнитните полюси. Такава обстановка може да се окаже опустошителна, минимум за електропреносните и сателитни мрежи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР