Обръщам се към Европейската комисия – от това кога и

...
Обръщам се към Европейската комисия – от това кога и
Коментари Харесай

Елена Йончева: От това кога и какво ще предприеме EK зависи дали България ще продължи по този авторитарен път

Обръщам се към Европейската комисия – от това по кое време и какво ще предприемете зависи дали България ще продължи по този властнически път. Обръщам се към немското председателство с един въпрос – докога Съветът ще чака и ще мълчи? Това съобщи Елена Йончева, член на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, по време на дебатите за върховенството на закона и главните права в България.

Днес гласът на българските жители се чува ясно в цяла Европа. Това е глас, който приканва за неотложно връщане към демокрацията и правилата на върховенството на закона в страната, сподели още тя.

Йончева уточни – „ Господин Борисов за повече от десетилетие на власт разреши на избрани лица и групи да обсебят изгодите от участието на България в Европейски Съюз, за сметка на българския народ. Година след година неговото ръководство води единствено до повече корист с власт, повече беднотия, повече липса на медийна независимост. Гражданите са унижени, без възприятието за правдивост. “

Евродепутатът напомни, че резолюцията, която следва Европейският парламент да гласоподава, е резолюция за бъдещето на България. А болката на България, е болежка на целия Европейски съюз.

Михаел Рот, министър по европейските въпроси на Германия и представител на Съвета на Европейски Съюз, който страната ръководи, разгласи, че през ноември върховенството на закона в България ще бъде обсъждано още веднъж. „ Съветът не мълчи, той поема своята отговорност “, съобщи в края на дебатите Рот. Той сподели още, че хора, които показват за европейски полезности, заслужават почит и взаимност, и отхвърли някои от причините, които се чуха в залата в Брюксел, че дебатите „ опетняват “ България.

През ноември ще разгледаме още веднъж обстановката и ще забележим какво можем да създадем. Ще използваме всички налични принадлежности за България, сподели и еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс.

Зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова напомни, че за България продължава да е в действие механизмът за съдействие и инспекция. Ще продължим да работим по него, желаеме да забележим осезаеми резултати и резистентен позитивен резултат в правосъдната система и битката с проведената престъпност и корупцията, съобщи тя.

„ Ще запазим механизмът, тъй като виждаме, че българският народ го желае, българските жители нямат доверие в правосъдната система “, сподели Йоурова, която, като част от Европейската комисия, дава отговор за полезностите и прозрачността. Тя напомни, че скоро стартира работа Европейската прокуратура, която ще даде доста добър принос към битката с корупцията.

Резолюцията за България, която би трябвало да бъде гласувана от Европейския парламент на 8 октомври, в четвъртък, беше призната в Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE) на Европейския парламент. Инициативата за нея е на Елена Йончева, която още през май инициира среща с ръководителя на комисията Хуан Фернандо Лопес Агилар и сътрудници евродепутати, с цел да ги запознае за следващ път със обстановката в България.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР