Оборотите в търговията на дребно в България регистрираха растеж на

...
Оборотите в търговията на дребно в България регистрираха растеж на
Коментари Харесай

Търговията в България за първи път със силен ръст от началото на пандемията

Оборотите в търговията на дребно в България записаха напредък на годишна база за първи път от началото на пандемията.

Това демонстрират данните на Национален статистически институт към края на месец март 2021 година, когато се записва 17, 3% напредък по отношение на оборотите за същия месец на предходната година.

Преди това от март 2020 година българската търговия записа 12 следващи месеца на спад. Този спад беше максимален през месеците април и май 2020 година, когато надвиши 20% в съпоставяне със съответния месец на миналата година.

Това показване беше доста по-негативно спрямо другите европейски страни, където търговията се върна към напредък доста по-рано – още през юни и юли месец на предходната година.

Най-голямо е покачването в оборотите при нехранителните артикули, като текстил, облекло и обувки. Обяснението тук е, че бяха измежду стоките, от които хората най-вече се лишиха при оповестяването на световната пандемия през март 2020 година, когато неяснотата докара до фрапантно намаляване на потреблението.

Сега се бележи растеж на тези артикули от 131% на годишна база.

При търговията с компютърна и информационна техника растежът е от съвсем 71 на 100. В търговията посредством поръчки по пощата, телефона или интернет покачването е в границите на 45%.

Спад има в търговията с хранителни артикули, питиета и тютюневи произведения от 2,3%.

Спрямо предходния месец февруари оборотът в търговията на дребно (без автомобили) се покачва с 0,8%. Сред най-големите регистрирани растежи се подрежда търговията с фармацевтични артикули и медицински артикули (7,4%), както и търговията посредством поръчки по пощата, телефона или интернет, където растежът е от 9,3%.

На месечна база търговията с текстил, облекло и обувки понижава с 11%, а с компютърна и информационна техника - с 4,5%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР