Обожаваме чесъна и не крием, че копнеем да се приберем

...
Обожаваме чесъна и не крием, че копнеем да се приберем
Коментари Харесай

Как най-лесно да премахнем чесновия дъх

Обожаваме чесъна и не крием, че копнеем да се приберем у дома, с цел да си похапнем на мира някой мощно чеснов сос. Истината е, че колкото и да си падаме по чесъна, в множеството случаи заобикаляме да го консумираме, изключително когато сме на открито, тъй като мъчно можем да се отървем от трайния му мирис, който става характерен за дъха ни.

А каквото и да си приказваме, извънредно неприятно е някой да мирише на чесън. Да забележим някои ефикасни способи (от най-баналните до най-интересните) по какъв начин най-лесно можем да премахнем аромата на чесън от устата си.

Магданоз
 Снимка 229462
Растителните химикали като хлорофил и полифеноли в магданоза се свързват със серните съединения, присъщи на чесъна, и оказват помощ за неутрализирането на миризмата. Босилек, мащерка, кориандър, мента и копър имат сходни резултати.

Мляко
 Снимка 372325

Млякото дейно понижава дъха на чесън, в случай че го пием преди или по време на хранене. Водата (в млякото) работи за изплакване на устата, а мазнината обезврежда сярата в чесъна. Ето за какво пълномасленото мляко е по-ефективно от обезмасленото.

Зелен чай
 Снимка 316485

Богат на полифеноли, зеленият чай също може да притъпи " смрадта " на чесъна.

Гъби
 Снимка 393299

Предварителните проучвания демонстрират, че полифенолите в гъбите работят по-бързо от всяко друго съединяване, с цел да противодействат на въздействието на чесъна върху дишането.

Плодове
 Снимка 388891

Естествените ензими в плодовете, като ябълки, ананас и киви, разграждат серните съединения на чесъна.

Езикът
 Снимка 348676

Много миризливи бактерии могат да се натрупат от горната страна и изпод на езика, а множеството хора пропущат тази област, когато си мият зъбите. За да се отървем от чесновия мирис, е хубаво да използваме четка и добре да изтъркаме езика си.

Вода
 Снимка 400946

Най-простия метод пък е да пием вода. Водата отмива всяко малко късче чесън, което се загнездило сред зъбите ни или върху езика. Препоръчително е да се жабурим за известно време, с цел да има по-добър резултат.

Лимон
 Снимка 376526

Киселината от лимоните обезврежда алининазата - причиняващ миризма ензим, който се отделя най-много от натрошения чесън.

Конец за зъби
 Снимка 405255

Това ще помогне да извадим всевъзможни миризливи частици чесън, залепнали по зъбите.

Вода за уста
 Снимка 334467

Един от най-ефективните способи за обезвреждане на съдържащите сяра съединения в чесъна е да се употребява вода за уста, в която има хлорен диоксид или цинк.

Дъвка
 Снимка 346949

След всяко ястие на чесън, е хубаво да поупражняваме челюстта си с някоя ментова дъвка, с цел да се отървем от миризмата. Според Reader`s Digest освен ще ни остави чувство за пресен мирис, само че и ще подтиква производството на слюнка, което оказва помощ да се отмият бактериите и храната в устата.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР