Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното

...
Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното
Коментари Харесай

Украйна организира нова среща във формат „Рамщайн“. Фосфорни боеприпаси са били изстреляни по град Часов Яр

Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие. 

Украинският министър на защитата Олексий Резников заяви през вчерашния ден за нова среща в така наречен формат от Рамщайн, обвързвана с доставките на оръжия на страната му, съобщи ДПА.

Срещата ще се състои още на следващия ден (днес, 15 март – бел. ред.), заяви той във „ Facebook “, откакто се срещна с нидерландската си колежка Кайса Олонгрен в пристанищния град Одеса в Южна Украйна. Олонгрен даде очаквания за доставка на два кораба клас Алкмаар до 2025 година Тя сподели също, че Нидерландия ще се погрижи за образованието на моряците.

Във връзка с сходно известие от Белгия и към този момент доставените кораби от Англия Резников писа за сформирането на „ коалиция на корабите “.
Фосфорни муниции са били изстреляни по град Часов Яр в Украйна
Запалителни муниции с бял фосфор бяха изстреляни през вчерашния ден от съветските сили по безлюдна околност в Часов Яр, град в непосредствена непосредственост до Бахмут в Източна Украйна, установяваха публицисти от Франс прес.

Два снаряда са били изстреляни с петминутен период към 16:45 ч. (14:45 по Гринуич) в посока към път, който минава през южните околности на Часов Яр и води към Бахмут, където тече най-продължителното и кръвопролитно стълкновение от началото на съветското настъпление. Свистенето на снарядите е било последвано всякога от детонации на боеприпасите, разпръскващи дребни горящи топчета бял фосфор. Те са запалили растителността от двете страни на пътя, като пожарът е обхванал повърхност с размерите на футболен терен.

Агенция Франс Прес не съумя да откри дали обстрелът е бил против позиции или лагер на войските на Киев. Но край един от пътищата в опожарената зона бе паркирана зелена камионетка с бял кръст – емблема, употребена от украинската войска. Най-близките къщи се намират на към 200 метра от външния периметър на потърпевшата територия.

Фосфорните муниции съставляват запалително оръжие, чието потребление против цивилен лица е неразрешено, само че не и против военни цели, както планува спогодба, подписана през 1980 година в Женева. Киев е упреквал Москва, че ги е употребила нееднократно от началото на нашествието си в Украйна, по-специално против гражданско население, което съветската войска изрично отхвърля.
Зеленски уволни трима регионални шефове
Украинският президент Володимир Зеленски освободи от служба трима регионални шефове. Сред тях е и ръководителя на Луганска област, съобщи Ройтерс.

Не беше посочена причина за измененията, оповестени в приложението за известия в „ Телеграм “ от представителя на държавното управление в Народното събрание.

Областният шеф на Луганск Сергий Гайдай постоянно разясняваше боевете в района, граничещ с Русия. Според известия в медиите той ще бъде назначен за дипломат на Украйна в Казахстан.

Украинският президент освободи също шефовете на Одеска област на Черно море и Хмелницка област в западната част на страната.

Зеленски, сензитивен към обвиняванията на Запада за ширеща се корупция в украинското общество, уволни тази година няколко висши чиновници. Петима други регионални шефове бяха отстранени или се отдръпнаха от постовете си.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР