Обновеното читалище Братя Миладинови-1914“ в Петрич е напълно готово и

...
Обновеното читалище Братя Миладинови-1914“ в Петрич е напълно готово и
Коментари Харесай

Кметът на Петрич Д. Бръчков: Читалище Братя Миладинови-1914“ е напълно готово и предстои откриването му

Обновеното читалище „ Братя Миладинови-1914 “ в Петрич е изцяло готово и следва откриването му до края на месеца, заяви кметът Димитър Бръчков

Документите за обновеното читалище „ Братя Миладинови – 1914 “ в Петрич са към този момент факт, обектът е с позволение за прилагане от края на предходната година и следва откриването му до края на месеца. Това споделиха през днешния ден пред медиите кметът на общината Димитър Бръчков, дружно с специалисти от общинската администрация. Те показаха културната институция и описаха за обновленията, които са направени в нея.

Главният инженер на Община Петрич Николай Попов уточни, че постройката съответствува с в началото оповестената концепция. Направена е и инспекция от Министерство на районното развиване и благоустройство (МРРБ), добави той.

Инж. Попов сподели, че мястото, в което се е помещавал музеят преди да се реалокира в сегашната си постройка, е преустроено в арт изложба с кафе. Направена е вътрешна топлоизолация, с цел да не се скапва фасадата. Също по този начин има нови вентилации, нови охлаждания, отопление, осветяване, замяна на ВиК инсталацията, обезпечена е налична среда за хора в неравностойно състояние, инсталирана е отвесна преносима платформа и са построени налични тоалетни.

Ритуалната постройка, която също се намира в постройката на читалището в южния град, е с напълно нова визия, а площта е непокътната, сподели Попов. Направени са декоративни венециански мазилки, дървесен фурнир, система от обтегнат таван „ Барисол “, който въплъщава така наречен звездно небе, уточни основният инженер.

Доника Дамянова, която е експерт „ Инвестиционни действия “, сподели, че огромният читалищен салон е напълно освежен. Положени са топлоизолация по вътрешната страна на южната фасада и топлоизолация по външната страна на западната фасада. Монтиран е градивен скелет за укрепването на акустичната обшивка. Електроинсталацията е напълно сменена. Изпълнена е нова апаратура за отопление и вентилация и има инсталирани 14 климатика в залата и шест на сцената.предава Българска телеграфна агенция

Дамянова уточни, че са изпълнени всички условия за пожарна сигурност и има построени четири броя покривни люка. Всичко, обвързвано с акустиката на залата, е изпълнено по координиран план, тъй че да получим една акустична среда, съответна за всевъзможен тип мероприятия, уточни още тя. Общо местата в залата са 464, като има построени такива и за хора в неравностойно състояние. Седалките и мокетът са направени от негорим материал. Има нов спешен излаз с пожароустойчива врата.

Фоайето също е с напълно нов образ, сподели началникът на отдел „ Европейско развиване и стратегии “ Зорница Авгинова. Променено е предвид на това да стане по-функционално, защото към този момент има обособена нова мултифункционална зала, която да приема посетители или кръгли маси, уточни тя. Изцяло актуализирани са и кабинети, които са на школите към читалището.

Тя уточни, че е изработен главен ремонт и на двете библиотеки – за възрастни и за деца. Те са с съвременно съоръжение и обзавеждане. Има обособени кътове за четене, терасата е остъклена, за да бъде приобщена към библиотеките и да се обезпечи място за четене. Обособени са места за работа с компютър. В детската библиотека има интерактивен екран, който да служи за осъществяване на извънкласни занимания, забавни игри за посетителите или представяне на информация пред читатели и клубове, уточни Авгинова. Библиотеката разполага и с маса-игра, на която могат да се играят обучителни игри.

Още при стартирането на плана „ Модернизация на културна инфраструктура читалище „ Братя Миладинови – 1914 “ ние ясно изразихме нашата визия. Това чакахме, това се получи, сподели кметът на общината Димитър Бръчков. Той благодари на сътрудниците си от Общинската администрация, с които са защитили безвъзмездното финансиране по Оперативната стратегия, и на членовете на Общинския съвет, които са подкрепили личното присъединяване.

Кметът уточни, че са осъществили съвременна и функционална постройка, която е обзаведена и оборудвана съгласно всички модерни стандарти за духовно занятие, тъй че да бъде удобно и уютно за културните дейци, и децата на школите. „ С тази грижа за културната инфраструктура демонстрираме отношение и отговорност за бъдещите генерации “, добави той.

По думите му са направени нужните документи и планове, с които са кандидатствали за поправки и на читалищата в селата Марикостиново и Коларово.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР