Обновената къща музей на Пейо Яворов отваря врати утре в

...
Обновената къща музей на Пейо Яворов отваря врати утре в
Коментари Харесай

Обновената къща музей на Пейо Яворов отваря врати

Обновената къща музей на Пейо Яворов отваря порти на следващия ден в 17.30 часа. Преди година тя беше затворена, тъй като постройката дълго време тънеше в съсипия и беше рискова за посетителите. Карина Караньотова надникна в актуализирания дом на поета.

Домът, в който Пейо Яворов изживява трагичната си обич с Лора Каравелова беше в окаяно положение. Миналата година беше актуализирана фасадата, а в този момент след главен ремонт и на пространствата в къщата, ще бъде отворена за гости и новата експозиция с движимости на огромния стихотворец.
Атанас Капралов, шеф на Националния книжовен музей: С помощта на притежателите, на министерството и най-много напъните на екипа на Националния книжовен музей, тази къща ще бъде отворена.
А Пейо Яворов има годишнина единствено след два месеца и половина, не можем с затворена къща да я посрещнем, би било срамно.

След обновяването къщата наподобява по този начин както заслужава един от най-талантливите и обичани български поети.
Иво Милтенов, организатор на музея: Хората ще видят една остаряла, само че нова експозиция, това което беше като движимости и интериор е непокътнато, духът обаче е нов.
Заедно с откриването на къщата на Яворов стартира и инциатива за възобновяване на гроба на неговата обичана Лора. Преди месец отвори за визити и къщата музей на Димитър Димов, следва разкриване и на домът на Христо Смирненски, който е под ключ от 2004 година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР