Обмислят разхлабване на мерките от 1-ви април. Решението за това

...
Обмислят разхлабване на мерките от 1-ви април. Решението за това
Коментари Харесай

Разхлабват част от мерките от 1-ви април

Обмислят разхлабване на ограниченията от 1-ви април. Решението за това е взето през вчерашния ден, а през днешния ден ограниченията ще бъдат написани и в заповед. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг след идването на нови дози от имунизацията на Moderna.

" Най-много експертно струпване на мнение има за връщане на учениците от 12 април в учебно заведение по график, който ще бъде направен взаимно с министъра на образованието Красимир Вълчев. Децата се връщат в детските градини и яслите на 5 април ", уточни Ангелов. 

До 12 април ще остане актуалната форма на присъствено образование в университетите - единствено за специалностите, които са изброени сега, стана ясно още на брифинга. След това се обсъжда да се върнат и тези, които не могат да проведат в електронна среда образованието, всички практики, изпити и т.н. 

От 1-ви април театрите ще работят при 30% потенциал. Има предложение от същата дата да проработят и фитнесите при 30% потенциал. Обмисля се отваряне на заведенията за хранене, само че единствено на тези които имат открити площи и градини. 

" Засега не предвиждаме мероприятия на закрито да се организират до края на април ", посочи проф. Ангелов. 

Моловете и огромните магазини няма да бъдат отворени от 1 април. Изключение ще се направи за тези, които могат да обезпечат пространства навън. Нощните заведения остават затворени.

По думите на здравния министър през април у нас се чака да дойдат 700 000 ваксини. " Това количество може да бъде увеличено след договарянията, които се водят на политическо равнище. Получихме първата огромна доставка от 51 600 дози на Moderna. Утре чакаме 151 000 дози на AstraZeneca и по този начин за тази седмица ще имаме над 230 000 дози. За месец април чакаме към 700 000 дози. На базата на това сме извънредно оптимистични за темпа, с които ще продължим имунизация. Вчера имунизираните са близо 10 000 души ", разясни проф. Ангелов.

На национално равнище броят на хоспитализациите понижава, заяви проф. Ангелов. " Леко сме обнадеждени от обстоятелството, че на национално равнище броят на приетите в болница леко стартира да понижава. Надяваме се това да стане трайна наклонност. С специалистите, с които през вчерашния ден коментирахме, надяваме се да сме на най-високата точка, в пика, на тази трета вълна, за която приказваме ", съобщи здравният министър.

По данни на главния държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев, в 2/3 от областите на страната няма проблем с леглата и натоварването в лечебните заведения. " Натискът сега е по-голям, само че опцията на системата да го поеме е още по-голяма. За най-натоварените области като София, Бургас, Шумен и други няма отводи за приемане и лечебните заведения намират метод да се оправят със обстановката ", сподели той.

Кунчев беше безапелационен, че ново стягане на ограниченията ще има, когато заболеваемостта продължи да пораства внезапно нагоре. В момента това, по думите му, е преодоляно и се върви към плато. Той обясни, че в края на април ще има свободен избор на ваксини.

" По-скоро би трябвало да работим върху мотивацията на жителите, с цел да достигнем тези 70%, които ще ни обезпечат успокоение като общество ", добави основният държавен здравен контрольор. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР