Обмисляме цялостен проект за брегоукрепване на крайбрежието около Варна, целият

...
Обмисляме цялостен проект за брегоукрепване на крайбрежието около Варна, целият
Коментари Харесай

Благомир Коцев: Обмисляме цялостен проект за брегоукрепване на териториите около Варна

„ Обмисляме повсеместен план за брегоукрепване на крайбрежието към Варна, целият северен бряг е свлачищен от Кранево до нос Галата, и на юг. Коментирахме този план с премиера, както и с министъра на районното развиване и благоустройството, който на следващия ден ще е на посещаване във Варна. “

Това съобщи кметът Благомир Коцев пред медиите през днешния ден, откакто с премиера акад. Николай Денков направиха оглед на свлачището към Рибарския плаж .

Кметът даде за образец северната ни съседка Румъния, където към този момент е изработен огромен брегоукрепителен план, на крайбрежието на Констанца , с привлечено европейско финансиране, като уточни, че се надява да има воля, това да се случи и у нас.

Има разнообразни източници на финансиране – европейско и друго, сподели Коцев и добави, че се изследват опциите за обезпечаване на обилни средства . По думите му става въпрос за огромен план, с много високи стойности, който би трябвало да се реши от страната, защото общината няма благосъстоятелност върху крайбрежието.

Холандска компания с много богата история за сходни брегоукрепителни мероприятия е изготвила плана за брегоукрепване в Румъния и ние, дружно с регионалния шеф, преговаряме с тях. Имахме много работлив диалог, тъй че предстоят вести по тематиката , разяснява още кметът.

Община Варна ще предприеме краткотрайни ограничения по обезопасяване на алеята преди летния сезон, само че това няма да реши казуса трайно, разясни Коцев.

„ Освен по брега на Черно море, сходни проблеми има и около поречието на река Дунав. Трябва да наваксаме закъснение, което се е натрупало пред последните повече от 30 години “ , съобщи и министър председателят Денков.

По думите му с кмета Благомир Коцев са обсъждали започването на подготовка за планове, като в същото време ще се търсят източници на финансиране, както европейски, по този начин и национални . Това е много дълготрайна задача, само че би трябвало да се оправим с нея, сподели още акад. Денков.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР