"Обмисляме идеята за препоръка, в едно семейство, ако е установено

...
"Обмисляме идеята за препоръка, в едно семейство, ако е установено
Коментари Харесай

Епидемията у нас катери нагоре, готви се нова строга семейна карантина

"Обмисляме концепцията за рекомендация, в едно семейство, в случай че е открито за ковид възпален, да се смята, че цялото семейство са вирусоносители и всички би трябвало да бъдат под карантина “. Това съобщи на обичайния брифинг на Националния действен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Ген. Мутафчийски: Има нови 33 инфектирани с ковид, ето къде са най-вече


„ 6454 теста досега са направени, като 4800 са в София, само че това не са единствено първоначални проби “, разясни генералът.

Той отново изясни, че когато човек, преболедувал COVID-19, даде две негативни проби за ковид в границите на 24 часа, значи организмът му се е изчистил и тогава минава под 30-дневна карантина и надлежно болничен.

„ Младата възраст не е гаранция, че не боледуваме. Боледуват и младите. Нашите пациенти 80% са от групата, която сякаш не е застрашена “, сподели Мутафчийски.

Той бе запитан дали в действителност в Сливен има инфектирани роми с ковид:

„ Една от специфичните рекомендации на СЗО е да не се показват с пръст хората по раса, по вяра и убеждения. Не би трябвало изобщо да звучи подобен въпрос на микрофона, без значение кой четец ви го е задал. Ние сме европейска страна. От Сливен има един инфектиран, точка ", съобщи той.

„ Д-р Симидчиев ще ви запознае с този математически модел, който ще бъде направен, с цел да се откри по кое време ще е пикът на болестта у нас. Ние просто ще ви кажем резултатите “, сподели Мутафчийски.

Според него от 3 дни сме нагоре и се катерим с по 10-14% увеличение на заболеваемостт а, само че към момента сме долу в кривата.

„ Ако разпуснем армията и полицията, тогава какво ще създадем? “, сподели в отговор на въпрос за какво в едно отделение военните се събирали на групи от по 5-6 души Мутафчийски. По думите му в духа на изключителното състояние армията може да бъде мобилизирана.

„ Днес изтече карантината, която бе разпоредена, а ние през вчерашния ден поискахме удължение. Ситуацията е динамична и мъчно предвидима “, сподели Мутафчийски на въпрос дали ще бъде удължена още карантината – след 12 април.

БЛИЦ напомня , че коронавирусът взе три жертви в страната ни. Излекуваните към този момент са 8 .

Вчера министър председателят Бойко Борисов организира видеоразговор с водачите на страните-членки на Европейски Съюз. След срещата министър-председателят призна, че няма измислено действително нито лекарство, нито ваксина против COVID-19.

Днес ще се организира тристранен с ъвет, който ще реши какви ограничения ще бъдат признати за подкрепяне на стопанската система и бизнеса.

По-късно денем се чака и брифинг на Медицинския щаб, който ще даде повече информация за битката с ковид.

БЛИЦ напомня, че през вчерашния ден стана ясно, че министър председателят и специалистите са решили да не вършат всеобщ скрининг на популацията, а да подложат на бързи проби 1000 индивида.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР