Обмисляме диктовката в изпита от националното външно оценяване в края

...
Обмисляме диктовката в изпита от националното външно оценяване в края
Коментари Харесай

Отпада диктовката от НВО за 4 клас

„ Обмисляме диктовката в изпита от националното външно оценяване в края на 4 клас през идната образователна година да бъде сменена със задача за редактиране на текст – главен инструмент за инспекция на правописните умения в началните класове “. Това сподели министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на национално заседание с районните ръководства на образованието.
По този метод ще се разнообразят видовете задания, като още веднъж ще се реализират задачите за инспекция на базовата просветеност в региона на правописа, само че без да се постанова особено техническо обезпечаване или читател в изключителна обстановка. В момента се реализират експертни разисквания и най-вероятно тази смяна ще бъде въведена още от тази година. В взаимозависимост от резултатите ще се реши трайното ѝ въвеждане, стана ясно по време на съвещанието.

Наред с това се проучва и потребността за преразпределение на броя на дилемите със затворен, с къс отворен и с уголемен отговор на изпита от НВО в края на 4. клас по математика.

„ Промените са в продължение на напъните ни за слагане на по-голям акцент на изпитите върху измерването на добити компетентности, а не просто възпроизвеждане на познания “, изясни проф. Цоков.

„ Редуването и разнообразяването на дилемите ще помогне за по-ефективното използване на умения в нова и непозната обстановка, без образованието да се свежда единствено до подготовка за решение на избран вид задания “, сподели още той. По думите му се работи на цялостни обороти за правене допустимо най-бързо на тези модели за национално външно оценяване, тъй че те да са подготвени и учители, родители и деца, да се срещнат с тях.

Следващата значима задача през актуалната образователната година е обвързвана с провеждането на интернационалното проучване PISA 2025 година, което ще бъде с фокус върху естествените науки. „ В тази връзка приготвяме обединен инструмент, с който да може да се измерят добити съществени умения в региона на естествените науки на учениците от 9. клас. Идеята е посредством решаването на включените в този тест задания учениците да се срещнат с типа на дилемите от проучването “, изясни министър Цоков. Този инструмент ще бъде от изгода и за преподаващите учители, които ще се осведомят за метода на задаване и на оценяване на подобен вид задания.

„ Обмисля се пробата да се реализира в електронна среда, като се апробират разнообразни платформи и се потърси противоположна връзка от възпитаници и учители “, сподели проф. Цоков. Тъй като не става въпрос за изпит от национално външно оценяване, ще се даде опция по преценка на преподаващия преподавател и по избор на ученика резултатите от всяка от трите елементи да се впишат вместо резултати от входните нива – надлежно по биология и здравно обучение, химия и запазване на околната среда и физика и астрономия.

Друг главен акцент през образователната година ще бъде върху работата по рекомендациите от одитния отчет на Сметната палата. „ Предстои да се приготви разбор на резултатите и успеваемостта на образователните стратегии, утвърждавани на учебно ниво от съответните шефове, ориентирани към усвояването на българския език в начален стадий, към развиването и усъвършенстването на компетентностите по математика в прогимназиален стадий и на тези по естествени науки в първи гимназиален стадий “, изясни министърът.

Министерството на образованието и науката ще работи и за приемането на държавен учебен стандарт за ръководство на качеството в просветителните институции. „ Подготвихме визията и рамката на този стандарт. Имаме готово предложение, което е разисквано със обществените сътрудници на Отраслов съвет за тристранно съдействие в системата на предучилищното и учебното обучение “, заяви проф. Цоков.

По думите му в идващите месеци в 40 просветителни институции ще се тества инструментариумът за самокритика на просветителните институции, ще се разиска с педагогическата общественост, с цел да може оптимално да се усъвършенства преди приемането му..

Друга задача през идната образователна година ще бъде обвързвана с метода на финансиране на учебните заведения и детските градини, тъй че средствата, които получават, да бъдат обвързани с качеството на образованието и добавената стойност в посока на възстановяване на резултатите на учащите се. „ Това е един от значителните цели за смяна в просветителната система, която доста ще увеличи качеството “, означи министър Цоков.

„ През предходната година актуализирахме образователните стратегии от 1. до 10. клас, само че е належащо да се направи по-сериозна стъпка за смяна и за основаване на повече благоприятни условия за практическо приложение на наученото “, сподели министърът. През септември следва да започва и план за създаване на нов модел образователни стратегии в учебното обучение на стойност 800 000 евро.

В съвещанието присъединяване взеха заместник-министрите на образованието и науката Наталия Митева, Таня Михайлова и Емилия Лазарова, началникът на кабинета на министъра Наталия Михалевска, шефове на дирекции в МОН и представители на районните ръководства на образованието.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР