Обмисля се въвеждане на пълен списък, колко шофьори могат да

...
Обмисля се въвеждане на пълен списък, колко шофьори могат да
Коментари Харесай

Обмислят списък за брой шофьори на една кола, заради системата бонус-малус

Обмисля се въвеждане на цялостен лист, какъв брой водачи могат да карат една кола , при подписване на " Гражданска отговорност ", поради системата " бонус-малус ". Комисията за финансов контрол - КФН е подготвена с различен вид за въвеждането на новата система. Министерство на вътрешните работи, министерство на превоза и КФН показват системата, съгласно която изрядните водачите, ще заплащат по-ниска застраховка, а нарушителите по-скъпа .

Критиките против КФН са, че се употребила непознат съветник, който не е наясно с българската реалност и че наредбата се изготвя прекомерно бързо , оповестява Българска национална телевизия. Комисията разяснява, че напълно се доверява на данните на Министерство на вътрешните работи и в България има 3,1 милиона автомобила, а със наказания са 1,3 милиона , като 200 хиляди са водачите с повече от една глоба на година.

От пътна полиция оферират да не се отразява на застраховката превишена скорост над 10 км, а единствено в случай че е над 20 км . " В Министерство на вътрешните работи към този момент работим много напред с доста системи, които ще локализират такива водачи в коли и с камерите за скорост също има такива планувани благоприятни условия ", добави Росен Рапчев от КАТ.

 Мая Манолова: Бонус-малус е в интерес на застрахователите, не на жителите
Мая Манолова: Бонус-малус е в интерес на застрахователите, не на жителите

С вменяването на непозната виновност злополуките няма да станат по-малко, безапелационна е тя

" Имаме забавен български метод - заразно зло, което се предава от човек на автомобил и от автомобил на човек . Ако един неприятен лидер му кажем, твоята Гражданска е 1200 лева, тъй като през годината си направил 2 произшествия, имаш 5 фиша за скорост и ти си в 18-и рисков клас, той ще кара без Гражданска ", изясни Владимир Тодоров от Асоциация на потърпевши при произшествия.

" Приветстваме " бонус-малус " системата, имаме вяра, че тя би трябвало да бъде въведена, само че би трябвало да се бърза постепенно . Всички тези елементи, които са проблем, би трябвало да бъде помислено върху тях и едвам тогава ние ще получим една обективна система. У величавате налозите, Гражданско отделение, цените на винетките . Трябва да има обществена правдивост, а в тази ситуация се пробвате да ни предложите една осакатена, неприятна " бонус-малус " система ", разяснява Дияна Русинова от Институт за пътна сигурност.

Зам.-министърът на превоза Ангел Попов добави, че министерството се е посъветвало с доста хора , които се занимават с пътна сигурност и доста се надява да се направи един артикул, който да дисциплинира по някакъв метод неточните водачи .

 Маринов се застъпва за системата „ бонус-малус “
Маринов се застъпва за системата „ бонус-малус “

Цената на " Гражданската отговорност " да се дефинира от държанието и предишното на лидера

Зам.-директорът на ИА " Автомобилна администрация " Дамян Войновски изясни, че а ко се открие, че има някакви недостатъци в системата, те могат да бъдат поправени след това и това е заложено и в плана на Наредбата. " КФН и ГФ могат да проучват резултатите и надлежно да извършат промени в изчисленията. Така че да се акцентира на позитивните резултати от системата и да се понижат неприятните въздействия ", добави той.

" В застраховката да бъдат вписани всички лица, които имат право да ръководят автомобила . Това е алтернативата и основата, върху която мислим ", разяснява шефът на КФН Карина Караиванова.

КФН изяснява, че с въвеждането на " бонус-малус ", първата година ще е нулева, а след това 88% от водачите ще заплащат по-ниска застраховка , сред 10 и 30% ще са тези с нараснала застраховка и под 1% ще са най-високите застраховки .

 По-евтина
По-евтина " Гражданска отговорност " при бонус-малус дават обещание от КФН

КФН разисква с сектора наредбата " бонус-малус "

В началото на ноември, вътрешният министър Младен Маринов съобщи, че пътно транспортните катастрофи би трябвало да бъдат понижени с 50% . Пътищата в страната би трябвало да бъдат по-сигурни, с цел да се предотвратят повече произшествия и да се запазят повече човешки животи и ориси.

На 7 ноември, зам.-председателят КФН Владимир Савов изясни, че " бонус-малус " регистрира когато автомобил втора употреба е ръководен от лидер с доста прегрешения , като това ще се отрази на размера на " Гражданската отговорност " и ще би трябвало да се внимава какви коли се купуват .

На 9 ноември, КФН излезе с пояснения и отговори за какво е нужна новата система и разяснява, че желае " малус " за нов покупател, с цел да няма официални прехвърляния .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР