Обмисля се покупката на допълнителна апаратура за болниците, с която

...
Обмисля се покупката на допълнителна апаратура за болниците, с която
Коментари Харесай

Обмисля се купуване на допълнителна апаратура за болниците

Обмисля се покупката на спомагателна инсталация за лечебните заведения, с която да се подкрепят при положение на по-голям брой пациенти, нуждаещи се от обдишване.

Отделенията, които се занимават с реанимация, интензивни грижи и инфекциозни действия имат апарати за обдишване, няма открити неналичия и спомагателната покупка ще е на аварийни количества при положение на нужда. Това заяви зам.-министърът на опазването на здравето и ръководител на надзорния съвет на НЗОК Жени Начева в сряда, написа mediapool.bg.

По думите ѝ сега се прави разбор какъв брой апарата са нужни и за кои лечебни заведения и за задачата ще се употребява запас на Министерството на здравеопазването. Начева обаче не показа точна сметка за количества и суми.

Според източници от държавното управление страната може да купи към 40-50 апарата за обдишване от Германия, само че не е ясно какъв брой ще коства това.

Тромави процедури и дефицит 

По-късно обаче началникът на щаба против разпространяване на Covid-19 ген. Венцислав Мутафчийски разяснява, че апаратите за обдишване са дефицитна стока в Европа сега, а процедурите им за доставка - тромави и това основава проблем.

Мутафчийски сподели, че ВМА е правила преди 4 месеца поръчка за дихателни апарати, процедурата е тромава, а компаниите работят единствено по поръчка и я извършват откакто бъдат поръчани.

" Това е едно от нещата, които се разясняват сега в Европа - неналичието на самостоятелни защитни средства, на потвърдено лекуване за този вирус и задоволително дихателни апарати. Същевременно съществуването на процедури, които мощно спъват спешността на поръчката. До понеделник беше уверението от Европейска комисия да се облекчат тези процедури и да се съсредоточат напъните европейските производители да задоволят пазара и това не зависи от волята на българското държавно управление. Днес се появи донор, който пожела да е неизвестен с упоритостта да купи над 150 апарата и да ги подари на здравната система. Аз му пожелах триумф да ги откри ", сподели Мутафчийски. 

Парите и личният състав към този момент стигали

Според Начева на този стадий Министерство на здравеопазването и НЗОК ще разчитат на личен запас и няма да желаят спомагателни пари от държавното управление, тъй като обстановката не го постанова. Тя напомни, че НЗОК разполага с към 100 млн. лв. запас за изключителни обстановки.

Начева сподели, че се търси решение по какъв начин ще бъде плащана активността на лечебните заведения, лекуващи пациенти с ковид, и напомни, че се работи по отделянето на обособена клинична пътека за това заболяване, защото сега се работи по към този момент съществуваща за инфекциозни болести с алтернатива престоят на болните да бъде удължаван.

Начева разяснява още, че към този момент няма дефицит на личен състав, като при положение на дефицит, има проект за реакция.

" На този стадий видяно на национално равнище и след диалози с регионалните щабове не са разпознати проблеми за дефицит на личен състав ", сподели тя.

Преди дни здравният министър Кирил Ананиев изясни, че в обстановка на дефицит може да се разчита на помощ от частните лечебни заведения и пенсионирани чиновници на системата.

Начева увери, че има обезпечени защитни дрехи и през вчерашния ден, и през днешния ден, освен за белодробната болница в София, където личният състав заплаши с оставки, само че и в останалите лечебни заведения. 

Тя напомни, че има проект за преструктуриране на болнични кревати, който планува удвояване на над 700-те съществуващи инфекциозни кревати в лечебните заведения.

Тя уточни, че реанимационните кревати са задоволителни на този стадий и в случай че се наложи, могат да се усилят.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте не запомнили вашата ключова дума можете да я възстановите от

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР