Обмисля се магистрала Тракия поне между София и Пловдив да

...
Обмисля се магистрала Тракия поне между София и Пловдив да
Коментари Харесай

Регионалният министър намекна за разширяване на магистрала Тракия

Обмисля се автомагистрала " Тракия " " най-малко " сред София и Пловдив да бъде разширена с още по една лента в двете направления. За тази концепция заяви районният министър Николай Нанков по време на чуване в парламентарната комисия по превоз. Ведомството разглежтози вид деликатно, добави той.
Пред депутатите министърът изясни, че автомагистралата е отесняла. През 2015 и 2016 година приблизително на ден по нея са прекосявали 32 - 33 хиляди автомобила, до момента в който тази година те към този момент надвишават 40 000. Кога вероятно би почнало разширението, в какви периоди и против какъв брой пари не бе конкретизирано. През септември, директно след края на дейния летен сезон, ще стартират поправки по " Тракия ", като упованията са те да приключат в границите на към един месец. Продължават и ремонтите по " Хемус ".
Министър Нанков не пропусна и повтаряната от седмици наред от него теза, че поради обжалванията на тол системата страната ни губела по 1.5 милиона лв. дневно. С въвеждането й товарните коли ще заплащат повече. В момента приходите от винетки са към 320 млн. лева годишно, като 71% от тях идват от стикерите за леки коли, а 29% - от тежкотоварни транспортни средства. Един от сюжетите на Световна банка ни дава опция за доходи от над 1,5 милиарда лева още първата година, акцентира Нанков, без да посочи какви са другите сюжети и разновидности за цени на предлаганата електронна винетка за леки коли и такса съгласно дистанцията за тировете. Той добави, че се обмисля страната да заведе иск за 200 млн. лева против компаниите, които непрестанно апелират поръчката за тол системата.
Междувременно стана ясно, че Народното събрание ще се опита да утвърди до лятната си почивка измененията в Закона за запазване на околната среда, с които се дава " бърза писта " за градежите на автомагистралите, заяви Медиапул. Днес депутатите утвърдиха измененията на първо четене със 100 гласа " за " и нито един " срещу ". Групата на Българска социалистическа партия гласоподава " въздържал се " и даде обещание да внесе свои оферти сред двете четения на законопроекта. " Против " е единствено депутатът от ГЕРБ ибивш стопански министър Делян Добрев. Предвижда се унищожаване на касационното обжалване на оценката за въздействието на околната среда (ОВОС) за обекти с национално значение, а произнасянето на съда по тъжба да има краен период от шест месеца. В момента производството е на две правосъдни инстанции и няма период за изговаряне на съда.
Има няколко тежки конституционни нарушавания в законопроекта, с който жителите се лишават от опция за касационно обжалване на Оценка на въздействието върху околната среда на огромните инфраструктурни планове, оповестиха от правозащитната организация " Програма Достъп до информация ", представени от Медиапул. " В претекстовете на законопроекта не е маркирано, че се подхваща ограничаване на съществени права, обезпечени с Конституцията (чл. 55), Конвенцията за достъп до информация, присъединяване на обществеността в процеса на вземането на решения и достъпа до правораздаване по въпроси на околната среда, влезнала в действие за Република България, правото на Европейски Съюз - Директива 2011/92/ЕО на Европейския парламент и на Съвета ", отбелязва организацията. Един от главните проблеми на плана е, че изключването на касационното обжалване ще се взема решение от Министерския съвет. В същото време Конституцията недвусмислено показва, че това може да се реши единствено от Народното събрание.
Организацията отбелязва още, че законопроектът бе разискван от водещата парламентарна комисия единствено два дни след внасянето му в Народното събрание, което е остро нарушаване със Закона за нормативните актове (срокът по закон е 30 дни). Към плана няма предварителна оценка, което също опонира на законовото условие. " Дори от претекстовете към законопроекта не излиза наяве какъв брой са обектите с национално значение, във връзка с които се изключва касационното обжалване, кои са, какъв брой обжалвания на административни актове за одобрение на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) са осъществени по тях през последните 15-20 години, какъв е резултатът от тях. По този метод не излиза наяве за заинтригуваните жители и юридически лица какъв е обсегът на въздействието на плануваните законодателни промени, а стои подозрението, че това не е било ясно и на вносителите ", се споделя в позицията на организацията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР