Облекчение за европейските потребители, борещи се с нарастващите разходи за

...
Облекчение за европейските потребители, борещи се с нарастващите разходи за
Коментари Харесай

Спад на инфлацията: 9.2% е индексът на потребителските цени в еврозоната през декември

Облекчение за европейските консуматори, борещи се с възходящите разноски за живот. Последните данни демонстрират, че еврото възвръща позиции по отношение на $. А инфлацията в еврозоната понижава. Статистическата организация Евростат разгласи, че през последния месец на 2022 г показателят е бил 9.2%. И съгласно анализатори, позитивната наклонност би трябвало да продължи.

 
Виждаме смяна в наклонността за инфлацията. Мисля, че тя ще продължи да понижава през 2023 година Основните аргументи са: първо, цените на силата, които в този момент падат, което значи, че понижават разноските за фирмите. Няма напън за повишение на цените. Второ, заплатите са се повишили доста по-малко от инфлацията, което значи, че потребителите са понижили покупките и употребяват по-малко артикули и услуги.
Жолт Дарваш – институт Брюгел

Потребителите в Европа са наранени от възходящите разноски за сила, откогато Русия стартира война против Украйна. Енергията към момента е определящ фактор за пресмятане на инфлацията. Последните данни обаче демонстрират, че разноските в енергийния бранш понижават.

Цените на силата паднаха с 25.7% по отношение на 41.5% през октомври. Хранителният бранш означи по-умерено стесняване, преминавайки от 13.8% на 12% през декември. Въпреки това е малко евентуално забавянето на растежа на цените да убеди ЕЦБ да спре да покачва главните лихви. Повечето страни членки на еврозоната означават спад на инфлацията през декември, като в Германия тя понижа до 9.6 на 100.

Италия е измежду страните с най-голям растеж на цените. Хармонизираният показател на потребителските цени възлиза на 12.3% на годишна база (+0.2 по отношение на ноември) против 6.7 на 100 във Франция и 5.6 на 100 в Испания.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР