,,Облекчени условия за специализация, повече средства за спешните отделения и

...
,,Облекчени условия за специализация, повече средства за спешните отделения и
Коментари Харесай

Министър Хинков: В целия ЕС има недостиг на кадри, но при нас се усеща повече

,,Облекчени условия за специализация, повече средства за незабавните отделения и продължение на значимите планове са част от моите амбициите``, съобщи министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков.

„ Не бих споделил, че беше ненадейно това, което заварих, когато станах министър, защото от дълго време проследявам процесите в опазването на здравето и бях наясно с проблемите, които получавам в наследство. Изключително значимо е за системата на опазването на здравето да има последователност и поредност. Именно по тази причина още в първия ми ден като министър споделих, че ще продължа всички стартирани планове, които са значими и структуроопределящи. Един от тях е построяването на Национална детска болница и съм удовлетворен, че успяхме да придвижим плана до необратима фаза. Що се отнася до проблемите, с които се сблъсках преди половин година - при встъпването ми в служба, с доста от тях аз и екипът ми успяхме да се оправим „ в придвижване “. Пример за това е дефицитът на медикаменти. Само за първите три месеца получихме над 65 сигнала и всеки от тях сме решавали по разнообразни способи – ускорена доставка, пренасочване на количества от други държави-членки на Европейския съюз, улеснена подмяна на аналогови инсулини. През ноември издадох заповед за възбрана за експорт на инсулини и антибиотици за деца, а през вчерашния ден удължих периода с още месец - до края на януари 2024 година “, изясни министър Хинков.

„ Европейската капиталова банка изготви и ми показа разбор, който прави оценка потребностите от основаването на Национална детска болница. Предстои да бъде предоставено и обобщение, което ще обгръща главните потребности от създаване на структури за детско опазване на здравето, сподели министърът. В началото на януари ще бъде подписано съглашение за безплатна консултантска помощ от банката с правене на три стратегически документа – конструкция, обсег и капацитет; функционална характерност или техническо задание за проектиране; нуждата от съоръжение и обзавеждане на бъдещата болница. Срокът за правене на тези документи е шест месеца. Междувременно представители на банката ще се срещнат с Обществения съвет по построяването на бъдещата детска болница, с цел да обсъдят констатациите и бъдещите действия “, добави Хинков във връзка с бъдещата детска.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР