Облечени в бяло и с цветя в ръце, беларуските жени

...
Облечени в бяло и с цветя в ръце, беларуските жени
Коментари Харесай

Жените в бяло, които протестират по цял свят и не искат само да готвят супа - #she4belarus

Облечени в бяло и с цветя в ръце, беларуските дами излязоха по улиците в невиждана проява на женска взаимност с апелите към президента Александър Лукашенко да се отдръпна от поста, приканвайки и други дами, които са си вкъщи или зад граница, да се причислят към тях, написа Белинда Голдсмит от Фондация Томсън Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.
Още по тематиката
Наричани " Жените в бяло ", демонстрантките проведоха митинги в Минск, само че също по този начин в Германия, Полша, Белгия, Украйна и Русия, с цел да изискат преустановяване на насилието, избухнало след оспорваното преизбиране на Лукашенко на президентския пост на 9 август. Видео в обществени медии с хаштага, оповестено през уикенда, призоваваше и други дами да се причислят към митингите.

Стотици хиляди стачкуващи се включиха в митингите в през последните девет дни, полицията задържа 7000 души, минимум двама души починаха, а видеокадри на побоища и с изказвания за принуждение в пандизите обиколиха интернет.

Наталия Харитянюк, 35-годишна преподавателка по британски, споделя, че взе участие всекидневно в митингите, облечена в бяло и че ще продължи да го прави, до момента в който обстановката не се промени.

" Това женско придвижване беше подобен потрес и изненада и в този момент всички дами се питаме къде сме били до момента ", споделя Харитянюк, която има 7-годишен наследник.

" Сега не става дума единствено за политика. Става дума за фамилния живот, за връзките със съпрузите. Нашето общество е доста патриархално, само че когато революцията завърши, това би трябвало да се промени ", прибавя тя.

Много дами излязоха по улиците на някогашната 9,5-милиона руска република за първи път в живота си, с цел да стачкуват поради изборите, които съгласно съперници на Лукашенко са фалшифицирани, с цел да му обезпечат шести президентски мандат след 26 години на власт.

Лукашенко отхвърля да е изгубил вота и се базира формалните резултати, които му отреждат над 80 % от гласовете. Но стачки оповестиха и служащите в някои от най-големите промишлени предприятия в страната, които са гръбнакът на икономическия модел на Лукашенко в руски жанр.

 Снимка: Twitter/Franak Viačorka

Друга Наталия, също 34-годишна учителка по британски език, която не желае да оповестява същинското си име, с цел да подсигурява сигурността си, споделя, че в никакъв случай не е била на митинги преди този момент, само че се е включила, откакто е видяла проектите на групата на майките първо в приложението Вайбър, а след това и в Телеграм.

Тя споделя, че първо е била уплашена, само че след това се е успокоила , когато видяла какъв брой доста дами са се присъединили в мирните митинги, посъветвани да си носят торбички за боклук и храна и вода, които да споделят с другите.

" Никога преди не съм виждала такава взаимност сред дамите, защото ние сме много пасивни, само че в този момент сме доста единни ", споделя тя по телефона от Минск, където живее със брачна половинка си и трите си деца.

" Жените не желаят просто да си стоят вкъщи и да готвят чорба. Да видиш толкоз доста дами, облечени в бяло, усмихнати и с цветя - това беше вдъхновяващо и в този момент аз имам вяра, че дамите в Беларус ще реализиран нещо доста по-значимо ", добавя Наталия.

Тя споделя, че е значимо, че дамите са на открито дружно с трите дами, станали основен знак на опозицията. Основният претендент за президент на опозицията, 37-годишната Светлана Тихановска, която предишния вторник избяга в прилежаща Литва , прикани за наново броене на бюлетините.

Тихановска разгласи кандидатурата си, откакто брачният партньор й, който е блогър, беше задържан през май, казвайки, че просто е желала да го поддържа. Тя включи в акцията си още две дами, на които беше неразрешено да вземат участие във изборите - Вероника Цепкало, която също избяга от Беларус, и Мария Колесникова, която продължава да е в Минск и да приканва за свободни и обективни избори.

" Ние желаеме избори, в които можем да имаме вяра, и желаеме всички арестувани да бъдат освободени. Колкото повече дами на всички места в Беларус могат да се причислят към нас, толкоз по-добре ", споделя Наталия, взела участие до момента в четири митинга.

Към митингите се причислиха и беларускини, живеещи в чужбина . Те приканиха и други да се активизират с хаштага #she4belarus и да се включат в световния напън, с цел да накарат Лукашенко да се отдръпна от поста.

Тридесет и четири годишната Ханна Щеле, върховен управител в благотворителния бранш, която живее в Германия и Русия през последните 12 години, се причисли към митингите в Брюксел предходната седмица и възнамерява да взе участие и в други демонстрации.

" Не можем просто да следим какво се случва и да не вършим нищо. Тук към този момент не става дума за избори, а за сигурността на хората, които стачкуват, без да демонстрира принуждение ", споделя тя. " Трябва да окажем напън на Европа ", добавя Ханна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР