Облаци от комари ни чакат през лятото. За това предупреди

...
Облаци от комари ни чакат през лятото. За това предупреди
Коментари Харесай

Чакат ни облаци от комари през лятото!

Облаци от комари ни чакат през лятото. За това предизвести някогашният началник на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев, написа Телеграф.

Причината - не са вземат съответни ограничения против крилатите нашественици.

„ Не се ли изтребят в този момент, сега, като се третират водоемите, през лятото ще имаме облаци от комари. За задачата във водоемите се хвърля един препарат, който съдържа бактерии. Когато се хвърли, този препарат запушва дихателната и храносмилателната система на ларвата на комара, до момента в който е във водоема. Загинат ли ларвите, няма да има облаци комари и те ще са сензитивно по-малко. Не се ли третират водоемите, ще имаме доста комари през лятото. Обществото още веднъж ще бъде лъгано с напръскване с хеликоптери по градинките, което има доста слаб резултат с най-много 3 дни “, отбелязва експертът.  

Друга заплаха със стопляне на времето са кърлежите. Над 30 души от началото на годината са болни от инфекции, излъчени от кръвосмучещи паразити, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Става въпрос за лаймска болест и други заболявания, които се придвижват от кърлежи. 

Не пускайте децата в храстите, тъй като там има доста паразити, поучават експертите.

„ Навикът на майките при раззеленяване да пускат децата си в храстите е доста нездравословен. Така от главата на едно дете бяха свалени повече от 90 нимфи на кърлежи. Опасно също е и щъкането на малчуганите не по алеите, а в тревните площи. Където има гъста, неокосена растителност, изключително бръшляни, там има доста кърлежи. Влажно ли е, има ли кърлежи, не би трябвало да се върви по тревата. Децата и възрастните постоянно би трябвало да се преглеждат, откакто са били измежду природата. Ако се види кърлеж, той се маха. Колкото по-кратко време седи впит, толкоз по-нисък е рискът от заразяване “, споделя още експертът.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР