Областният управител Здравко Димитров се срещна днес с ръководството на

...
Областният управител Здравко Димитров се срещна днес с ръководството на
Коментари Харесай

Ръководството на EVN България представи пред губернатора на Пловдив инвестиционните си проекти в областта

Областният шеф Здравко Димитров се срещна през днешния ден с управлението на EVN България в лицето на ръководителя на Управителния съвет Роберт Дик и члена на управата на електроразпределителното сдружение Константин Величков.

Срещата бе част от станалите към този момент обичайни осведомителни срещи, проведени всяка година сред EVN България и представители на централната и локална власт за в детайли и регулярно информиране за активността на сдружението.

 9pl4017-2 Губернаторът Здравко Димитров беше осведомен с активността на сдружението, капиталовата му активност и съществени планове в област Пловдив. На срещата беше разисквана и тематиката, обвързвана с идни планове на EVN за вложения в енергийната инфраструктура на страната, като продължение на самодейността на сдружението в интерес на организации или сдружения с публично потребна активност. Сред обсъжданите тематики беше и степента на развиване на свободния пазар на електрическа енергия в светлината на обстановката с отстраняването от пазара на търговеца на електрическа енергия „ Фючър Енерджи “.

Обсъдени бяха дейностите на EVN по навременното информиране на клиентите на този търговец, намиращи се в Югоизточна България, за разновидностите пред тях: от прекосяването им към Доставчик от последна инстанция до намирането на различен търговец.

От управлението на EVN предизвестиха, че в случай че до 15 декември клиентите на „ Фючър Енерджи “ не изберат нов снабдител, са застрашени от двойно по-високи сметки за ток, тъй като компанията е отстранена от пазара на електрическа енергия. Преустановяването на търговията е станало по искане на самата компания поради финансова проблеми, пречещи й да обезпечи контрактуваните доставки на ток за клиентите си.

Сред клиентите на „ Фючър Енерджи “ има както предприятия и дребни компании, по този начин и лечебни заведения и детски градини. Правилата за търговия с електрическа енергия плануват снабдяването да се поеме от доставчика, обслужващ съответната територия, само че от EVN предизвестиха, че цените на тока за подобен вид „ непредвидени клиенти “ са с 50% по-скъпи от тези на свободния пазар. Във връзка с изключителната обстановка, обвързвана с отстраняването на „ Фючър Енерджи “ от пазара на електрическа сила и прекосяването на забележителен брой клиенти към Доставчик от последна инстанция, срокът, в който електроразпределителните сдружения ще одобряват заявки за промяна на доставчика се удължава до 15 декември.

По отношение на пазара на едро беше коментирано, че сигурността в пазара идва от прозрачността, която зависи от съществуване на изясненост за покупко-продажбите с сила. За тази цел подобаващ модел е силата, представляваща максимален интерес от страна на търговците, да се продава през Българската Независима Енергийна Борса.

Другите тематики на диалога бяха вложенията на сдружението в Пловдивска област, осъществената цялостна подготовка на EVN България за провокациите на зимата и положението на оборудванията, основните планове за Пловдив и полагането на магистрален топлопровод, който ще зареди с топлоенергия Медицинския университет, УМБАЛ „ Свети Георги “, Денталната клиника, Национален осигурителен институт и други обекти.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР